Najnovije vesti

NEMA MIRA NA BLISKOM ISTOKU Izrael razmatra Trampov plan, a Palestinci poručuju: Ne treba nam novac već političko rešenje! (VIDEO)
Foto: EPA, AP, Printscreen

opasno

NEMA MIRA NA BLISKOM ISTOKU Izrael razmatra Trampov plan, a Palestinci poručuju: Ne treba nam novac već političko rešenje! (VIDEO)

Planeta

Izraelski premijer rekao je u nedelju da će pošteno i otvoreno razmotriti američki plan za Bliski istok, ali Palestinci poručuju da trebaju mir, a ne ulagačku konferenciju koja je ekonomski deo američkog plana za rešenje izraelsko-palestinskog sukoba

 

Izraelci i Palestinci komentisali su odvojeno Trampov plan prvi put otkako su pojedinosti iz njegovog ekonomskog dela objavljene u subotu. U tom ekonomskom predlogu SAD predviđa ulaganja 50 milijardi dolara u projekte na palestinskim područjima što treba da stvori milion radnih mesta za Palestince.

 

"Ne razumem kako su Palestinci odbacili plan pre nego što su videli šta sadrži", rekao je Netanijahu u nedelju.

 

"Mi ćemo pravedno i otvoreno razmotriti američki predlog", rekao je Netanijahu koji je posetio dolinu Jordana s američkim sekretarom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.

"Bez obzira kakav bio mirovni sporazum naše će stajalište biti da je Izrael ovde i nastaviti će biti ovde za izraelsku sigurnost i sigurnost sviju", rekao je on.

Dolina Jordana i područje Mrtvog mora pokrivaju gotovo 30 odsto Zapadne obale. Invaziju su na to područje izvele jordanske snage 1948-49., nakon osnivanja moderne države Izrael ali Izraelci su ga ponovno osvojili i okupirali 1967. Šestodnevnim ratom.

 

Palestinci kažu da je to sastavni deo zemlje koju oni traže za svoju buduću državu. Palestinci bojkotuju Trampovu administraciju i odbili su da učestvuju u njegovom mirovnom planu.

 

Palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao je da samo ekonomski predlog nije dovoljan."Novac je važan. Provreda je važno. Ali politika je važnija. Političko rešenje je važnije", rekao je Abas novinarima u Ramali na Zapadnoj obali.

 

"Pozdravljamo sve one koji nam žele pomoći, ... ali za sada odbacujemo sporazum veka", rekao je on.

 

Kurir.rs/Tportal.hr

Foto: EPA, AP, Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...