POSLE 5 GODINA I BURNOG ZASEDANJA: Rusija se vratila u Savet Evrope (VIDEO)
Foto: Printscreen

PRESUŠILA KASA

POSLE 5 GODINA I BURNOG ZASEDANJA: Rusija se vratila u Savet Evrope (VIDEO)

Planeta -

Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala je rusku delegaciju da učestvuje u junskom zasedanju. Rezolucija tim povodom je bila usvojena kasno u ponedeljak nakon devet sati diskusije.

"Pravo članova da glasaju, da govore i budu predstavljeni u skupštini i njenim organima ne mogu biti suspendovana niti poništena u kontekstu osporavanja ili revidiranja ovlašćenja“, navodi se u tekstu dokumenta.

Kako se naglašava, "osnovna prava ne mogu biti ni na koji način sankcionisana“. Ipak, kao i pre, ostaje mogućnost osporavanja ovlašćenja delegacije. Isto tako, kao i pre, u budžet se vraća ruska "članarina", čiji se nedostatak veoma osećao.

Kako se naglašava, ukrajinska, britanska, gruzijska delegacija su poslale 222 amandmana na rezoluciju, od kojih je samo jedan bio usvojen.

Ruska delegacija je već stigla u Strazbur i podnela zahtev za potvrdu svojih ovlašćenja u skupštini.

Pre pet godina, Rusiji je oduzet mandat u PS SE u vezi sa događajima u Ukrajini i povratkom Krima u sastav Rusije. Moskva je povukla svoju delegaciju, a takođe je prestala da plaća doprinose. Organizacija je nedavno predstavila rezoluciju o vraćanju ovlašćenja Rusiji.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track