ŠEF AMERIČKE DIPLOMATIJE STIGAO U NJU DELHI: Pompeo traži od Indije da prekine veze s Rusijom i Kinom i okrene se SAD
Foto: EPA

PRITISAK

ŠEF AMERIČKE DIPLOMATIJE STIGAO U NJU DELHI: Pompeo traži od Indije da prekine veze s Rusijom i Kinom i okrene se SAD

Planeta -

Šef američke diplomatije Majkl Pompeo stigao je u Nju Delhi kako bi izvršio dodatni pritisak na indijsku vladu da odbaci ruski raketni sistem S-400, ali i kinesku mobilnu tehnologiju iz kompanije Huavej. Pompeo traži da Indija koristi američku tehnologiju.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da su prioriteti Pompeove posete širenje saradnje u oblastima energetike, avijacije, svemira i odbrane. Osim S-400 i Huaveja, očekuje se da na spisku zabrana bude i uvoz sirove venecuelanske nafte.

Ali, dok Pompeo za pregovarački sto donosi džak pun američkih proizvoda, Indija je jasno rekla da neće pokleknuti pred američkim pritiskom u širenju svojih strateških interesa, ma koliko ponude bile primamljive, prenosi RT.

Vlada Narendre Modija našla se pod pritiskom Vašingtona, koji je pretio u više navrata taksama na indijske proizvode ako se odluče na kupovinu ruskih raketa vrednih pet milijardi dolara.

Kao šargarepu, Vašington je spreman da ponudi Indiji svoju vojnu tehnologiju - rakete Patriot i THAAD. Amerika Indiji želi da proda i lovce, od "Boingovog" F/A-18 do "Lokhid Martinovog" F-21 (unapređena verzija F-16), a čak i F-35.

Modi će verovatno braniti i učešće kineske kompanije Huavej u razvoju indijske mobilne mreže pete generacije, uprkos pokušajima Vašingtona da ograniči dominaciju Kine u oblati 5G tehnologije.

foto: EPA

Predsednik SAD Donald Tramp, koji je zabranio proizvode „Huaveja“ i onemogućio američkim kompanijama da koriste softver i komponente kineske kompanije i ne krije da Amerika želi da osigura lidersku ulogu u oblasti 5G tehnologije u Indiji, koja ima oko 1,4 milijarde stanovnika.

Tokom posete se očekuje da će Pompeo pokušati da ubedi Indiju da kupuje američku naftu, kao i da smanji oslanjanje na sirovu naftu iz Venecuele i Irana.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track