Najnovije vesti

MAKRONOV USLOV ZAVISI OD TRAMPA: Ako na G20 nismo u stanju da odbranimo stav o klimatskim promenama, Francuska neće biti deo toga!
Foto: EPA / Sebastian Nogier

inistiraju na pariskom sporazumu

MAKRONOV USLOV ZAVISI OD TRAMPA: Ako na G20 nismo u stanju da odbranimo stav o klimatskim promenama, Francuska neće biti deo toga!

Planeta

Francuska neće prihvatiti završni kominike samita G20 ako unjemu ne bude spomenut Pariski sporazum o klimatskim promenama, izjavio je danas zvaničnik iz kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Čujem mnoge ljude kako govore da imaju crvene linije i mnoge ljude koji govore da više neće da potpišu kominike G7 ili G20 zbog tih crvenih linija", rekao je taj zvaničnik.

Dodao je da i on ima crvenu liniju.

"Ako ne razgovaramo o Pariskom sporazumu i ako 20 članica G20 ne postigne sporazum o tome, onda nismo sposobni da odbranimo svoje ciljeve u vezi s klimatskim promenama i Francuska neće biti deo toga", naglasio je zvaničnik.

Francuska je bila pokretač Pariskog sporazuma iz 2016. godine kojim se ograničava globalno zagrevanje.

foto: EPA / Kimimasa Mayama

Francuski parlament trenutno raspravlja o energetskom zakonu čiji je cilj nula neto emisije do 2050. godine.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp izjavio je u junu 2017. godine da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma i da prestaju da poštuju njegove odredbe o smanjenju štetnih gasova.

Kurir.rs /Tanjug

Foto: EPA / Sebastien Nogier

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...