TUŽNI PRIZORI NA GRANICI MEKSIKA I AMERIKE! OTAC I ĆERKICA NISU JEDINI MIGRANTI KOJI SU SE UTOPILI: Rio Grande je GROBLJE DECE!Šestoro mališana stradalo za sedam dana!
Foto: AP

Migranska kriza

TUŽNI PRIZORI NA GRANICI MEKSIKA I AMERIKE! OTAC I ĆERKICA NISU JEDINI MIGRANTI KOJI SU SE UTOPILI: Rio Grande je GROBLJE DECE!Šestoro mališana stradalo za sedam dana!

Planeta -

HJUSTON - Fotografija tela dvogodišnje devojčice Anđele Valerije i njenog oca Oskara Alberta Martineza Ramireza (26) u vodama Rio grandea šokirala je juče Ameriku.

Potresna slika pokazala je i sve opasnosti s kojima se suočavaju migranti u pokušajima da pređu meksičko-američku granicu. Osim toga, ona se pojavila u jeku rasprave o stradanju dece u pretrpanim migrantskim kampovima.

Pokušao da je spase

Fotografiju oca i devojčice iz Salvadora prvo je objavio meksički list Hornada.

- Martinez Ramirez stigao je u Matamoros u nedelju nadajući se da će američke vlasti dati azil njemu, njegovoj ženi Vanesi Avalos i ćerki. Kada je shvatio da su potrebne nedelje da se uopšte pogleda njegov zahtev, Martinez je odlučio da prepliva preko reke. Prešao je reku s devojčicom i ostavio je na američkoj strani. Okrenuo se da ode po suprugu, ali je devojčica počela da se davi. Kad je zaronio po nju, reka ih je ubila oboje - rekla je Hulija le Duk, reporterka meksičkog lista.

foto: AP

Prema pravilima koja je uvela administracija američkog predsednika Donalda Trampa, migranti iz Latinske Amerike moraju da čekaju s one strane granice pre nego što iko razmotri njihov zahtev za azil. Taj proces može da traje i nekoliko godina, pa mnogi od njih pokušavaju da pređu Rio grande ili delove granice sa ogradom. Samo u nedelju otkrivena su tela dve bebe, dečkića od dve godine i žene koji su preminuli od posledica vrućine blizu grada Misiona. Prethodne nedelje pronađena su tela troje dece i jedne odrasle osobe iz Hondurasa. Samo ove godine više desetina ljudi je stradalo u Rio grandeu.

Zverski uslovi

Inače, juče je više od 100 dece migranata vraćeno u prihvatni centar Klint na granici Teksasa s Meksikom, samo dan nakon što su odatle premeštena zbog loših uslova, saopštile su američke pogranične službe. Oko 250 dece izmešteno je iz prepunog centra nakon što su advokati kojima je sud dozvolio pristup saopštili da su ona ozbiljno zapostavljena.

foto: AP

Jedan od pravnika koji su posetili Klint rekao je za BBC da su deca bila zaključana u užasnim ćelijama.

- Toalet se nalazi na sredini prostorija u kojima deca jedu i spavaju. O deci niko ne brine. Ćelije su pretrpane, deca su zaključana, izolovana i bez nadzora odraslih, veoma su bolesna i leže na prostirkama - rekao je profesor Voren Binford sa univerziteta Vilijamet u Oregonu, pravnik.

Vladini prihvatni centri su pretrpani, a samo u njima ove godine umrlo je petoro dece.

Berni Sanders

DECA U KAVEZIMA

Američki senator Berni Sanders, koji se bori za predsedničku kandidaturu Demokratske partije, kritikovao je uslove u dečjim kampovima.

- Ne možemo biti zemlja koja zatvara decu. Trampova politika na granici je mučna, odvratna i potpuno suprotna vrednostima ove zemlje. Potrebna nam je humana politika, a ne zatvaranje dece u kaveze. Jedna nacija se ne ceni po tome koliko milijardera ima, već prema tome kako se odnosi prema deci, bolesnima i siromašnima - poručio je on.

foto: AP

Meksički predsednik

NEĆEMO ZAUSTAVLJATI MIGRANTE

Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador demantovao je da je naredio vojnicima da privode ilegalne migrante koji prelaze granicu sa SAD.

- Nikakva naredba u tom pravcu nije data.... To nije naša uloga - rekao je novinarima meksički predsednik.

Kurir / E.K. Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track