TOPLOTNI TALAS UBIJA PO EVROPI: 2 Španca umrla od vrućine, u Francuskoj PRVI PUT CRVENI METEO-ALARM na +45! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, AP

velike vrućine

TOPLOTNI TALAS UBIJA PO EVROPI: 2 Španca umrla od vrućine, u Francuskoj PRVI PUT CRVENI METEO-ALARM na +45! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

PARIZ/LONDON - Više osoba preminulo je od posledica toplotnog talasa koji je zahvatio mnoge delove Evrope, a temperature će još rasti i premašiti 40 stepeni.

Na poljoprivrednom imanju u španskom gradu Kordobi preminuo je 17-godišnji radnik posle rashlađivanja u bazenu, a u severnom španskom gradu Valjadolidu je na ulici preminuo 80-togodišnjak, prenosi BBC.

foto: EPA

U Velikoj Britaniji policija je upozorila ljude na opasnost od rashlađivanja u rekama i jezerima, nakon što se utopila 12-godišnja devojčica u reci Irvel, u okrugu Širi Mančesteru.

Francuska meteorološka služba je, po prvi put, aktivirala najviši nivo upozorenje na vrućine, a pod posebnim nadzorom su četiri područja oko Marseja i Monpeljea na jugu zemlje.

foto: AP

Prema prognozi, temperature će danas dostići 44 stepena, što je retkost za Francusku. Oko 4.000 škola je zatvoreno, a lokalne vlasti otkazale su programe i karnevale koji se tradicionalno održavaju na kraju školske godine.

foto: EPA

Nemačka, Poljska i Češka takođe su suočene s rekordno visokim temperaturama u junu.

U Kataloniji besne šumski požari, najveći u poslednjih 20 godina. U osam regiona Španije na snazi je crveni meteo alarm, pošto se očekuju temperature i do 42 stepena.

foto: EPA

Italija je u 16 gradova stavila na snagu hitna upozorenja zbog visokih temperatura.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track