Najnovije vesti

PUTIN I ĐINPING ŽESTOKO NAPADNUTI NA G20: Evo o čemu je ruskom predsedniku lekcije držao Donald Tusk, a kineskom Šinzo Abe (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

borba oko pravih vrednosti

PUTIN I ĐINPING ŽESTOKO NAPADNUTI NA G20: Evo o čemu je ruskom predsedniku lekcije držao Donald Tusk, a kineskom Šinzo Abe (FOTO, VIDEO)

Planeta

Svetski lideri koji su danas prisustvovali samitu Grupe 20 u Japanu sukobili su se oko vrednosti koje su im decenijama bile temelj saradnje.

Uprkos kineskim upozorenjima da se ne pokreće pitanje nedavnih protesta u Hongkongu, japanski premijer Šinzo Abe rekao je kineskom predsedniku Siju Đinpingu da je za "slobodan i otvoren Hongkong važno da prosperira u okviru politike jedna zemlja, dva sistema", izjavili su japanski zvanicnici.

Oni su rekli da je Abe podsetio Sija na važnost garantovane slobode, ljudskih prava, vladavine zakona i drugih univerzalnih vrednosti zbog zabrinutosti oko predloženog zakonodavstva u Hongkongu kojim bi se omogućilo izručenje osumnjičenih za krivična dela kontinentalnoj Kini.

Si nije jedini lider koji se suočio sa negativnim opaskama svojih zapadnih kolega, jer i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je žestoko napao ruskog predsednika Vladimira Putina zbog toga što je u intervjuu za "Fajnenšel tajms" izjavio da je liberalizam "zastareo" i sukobio se time sa "ogromnom većinom" u mnogim zemljama.

1 / 15 Foto: EPA

"Mi ovde kao Evropljani čvrsto i nedvosmisleno branimo i promovišemo liberalnu demokratiju. Ono što smatram da je zastarelo su: autoritarnost, kultovi ličnosti, vladavina oligarha. Čak i ako ponekad izgledaju efikasni", rekao je Tusk.

Putin je u intervjuu pohvalio predsednika SAD Donalda Trampa zbog njegovih napora da pokuša da zaustavi priliv migranata i droge iz Meksika i rekao da liberalizam "pretpostavlja da ništa ne treba učiniti".

Migranti mogu da ubijaju, pljačkaju i siluju nekažnjeno jer njihova prava kao migranata moraju biti zaštićena", rekao je Putin u intervjuu Fajnenšel tajmsu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...