Najnovije vesti

PUTIN PAPI POKLONIO IKONU, ALI I JEDAN FILM: A evo kako mu je uzvratio rimokatolički poglavar (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

poseta vatikanu

PUTIN PAPI POKLONIO IKONU, ALI I JEDAN FILM: A evo kako mu je uzvratio rimokatolički poglavar (FOTO, VIDEO)

Planeta

Ruski predsednik Vladimir Putin i papa Franja razmenili su posle razgovora u Vatikanu poklone, a tom prilikom šef ruske države je papi poklonio ikonu apostola Petra i Pavla i disk sa filmom "Greh" o Mikelanđelu Buonarotiju, Andreja Končalovskog.

"To je veoma dobar film", rekao je Putin papi, dodajući da se nada da će poglavar Rimokatoličke crkve pronaći slobodnog vremena da ga pogleda, preneo je Itar Tas.

foto: EPA

Papa je Putinu poklonio lično potpisanu poruku za Svedski dan mira 2019, medalju posvećenu stogodišnjici Prvog svetskog rata i sliku sa pogledom na Trg Svetog Petra u Vatikanu, rad Đuzepea Vaze iz 1774. godine.

Ruski predsednik i papa su u biblioteci Apostolske palate iza zatvorenih vrata razgovarali 45 minuta.

foto: EPA

Sa papom Franjom se Putin sastao dan uoči dolaska katoličkih lidera iz Ukrajine u Vatikan da bi razgovarali o krizi u svojoj zemlji i usred nagađanja da bi njegova poseta mogla biti uvod u prvu posetu pape Rusiji, javio je Rojters.

Putin, koji je već dva puta ranije susreo sa papom Franjom, stigao je u Vatikan na početku 10-časovne posete Italiji tokom koje će razgovorati i sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom.

foto: EPA

Njegova crna limuzina došla je u Vatikan sa više od 50 minuta zakašnjenja.

Rojters podseća da je Putin zakasnio 50 minuta i na svoj prvi sastanak sa Papom Franjom 2013. godine, a više od sat vremena na njihov drugi susret 2015. godine.

Ukrajina, koja ostaje teško pitanje u odnosima između Vatikana i Rusije, trebalo bi da bude glavna tema razgovora u zvaničnoj papskoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palati.

foto: EPA

Kada su se poslednji put sastali 2015. godine, papa je pozvao Putina da učini "iskren i veliki napor" za postizanje mira u Ukrajini i pomogne u okončanju sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih pobunjenika na istoku.

Posle susreta sa papom Putin će se sastati sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, a nakon večere koja će biti priređena u njegovu čast ruski predsednik će se vratiti u Moskvu.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...