Najnovije vesti

AMAL KLUNI KRITIKUJE: Na Kašogijevo ubistvo su svetske vođe reagovale skoro sleganjem ramena, i to kolektivno!
Foto: AP / Dominic Lipinski / PA

nekažnjena ubistva

AMAL KLUNI KRITIKUJE: Na Kašogijevo ubistvo su svetske vođe reagovale skoro sleganjem ramena, i to kolektivno!

Planeta

Advokatica za odbranu ljudskih prava Amal Kluni je danas kritikovala vodeće političare sveta jer ne uspevaju da zaštite novinare i jer "kolektivno zanemaruju" prošlogodišnje ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Amal Kluni koja je predstavnica britanske vlade za slobodu medija, rekla je na međunarodnoj konferenciji o slobodi medija u Londonu da su novinari pod napadom kao nikada do sada i to ne samo dok izveštavaju iz ratnih zona i zbog otkrivanja kriminala i korupcije.

 

"Velika većina ovih ubistava prođe nekažnjeno", rekla je ona i dodala da su svetske vođe na to što su su Kašogija ubili agenti bliski saudijskom prestolonasledniku, odgovorili s "tek nešto malo više od kolektivnog sleganja ramena".

foto: Profimedia

Kašogi, kolumnista američkog "Vašington posta" ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu prošle godine.

 

Po Unesku 99 osoba zaposlenih u medijima ubijeno je širom sveta 2018. godine.

 

Kluni je za američkog predsednika Donalda Trampa rekla da SAD - zemlja Džejmsa Medisona, jednog od oca osnvača Amerike i pobornika slobode medija ,"danas imaju vođu koji ocrnjuje medije".

 

Ona je ovo izjavila na Globalnoj konferenciji za slobodu medija koja se održava danas i sutra u Londonu, na inicijativu ministara spoljnih poslova Kanade i Velike Britanije, Kristije Frilend i Džeremija Hanta.

 

Političari, zvaničnici, aktivisti i novinari iz više od 100 zemalja učestvuju na tom dvodnevnom skupu, a iz Srbije ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

 

Kurir.rs / Beta

Foto: AP / Dominic Lipinski / PA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...