Najnovije vesti

NAFTNI CUNAMI ĆE UNIŠTITI SVET: Ova američka strategija će izazvati veliki potres na tržištu, 2020. godina će biti kritična (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

NAFTNI CUNAMI ĆE UNIŠTITI SVET: Ova američka strategija će izazvati veliki potres na tržištu, 2020. godina će biti kritična (VIDEO)

Planeta

Povećana proizvodnja nafte u SAD nadmašiće tromu globalnu tražnju i prouzrokovati gomilanje ogromnih zaliha širom sveta u narednih devet meseci, saopštila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Najnovije projekcije IEA ukazuju na potrebu da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni partneri smanje proizvodnju radi uravnoteženja tržišta uprkos produženju postojećeg pakta, i predviđaju pad tražnje za OPEK-ovom naftom na samo 28 miliona barela dnevno početkom 2020. godine, prenosi agencija Rojters.

 

Istovremeno, ponuda nafte u nečlanicama OPEK-a će u 2020. godini porasti za 2,1 milion barela dnevno, od čega će čak 2,0 miliona barela doći iz SAD.

Zadržavajući svoje prognoze tražnje za naftom u ostatku 2019. godine i za 2020., agencija sa sedištem u Parizu je očekivano poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD i Kine i ekonomski rast SAD, ocenila kao ohrabrujuće signale.

 

Međutim, IEA je ukazala i na slabosti u evropskoj industriji i sporiji rast indijske potrošnje energije.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...