DROGA KOSI ŠKOTE U REKORDNOM BROJU: Broj umrlih zavisnika ove godine veći za 27 odsto (VIDEO)
Foto: Profimedia

tuga

DROGA KOSI ŠKOTE U REKORDNOM BROJU: Broj umrlih zavisnika ove godine veći za 27 odsto (VIDEO)

Planeta -

Broj umrlih od droge u Škotskoj skočio je za 27 odsto 2018. godine kada je zabeleženo rekordnih 1.187 smrtnih slučajeva, od uzimanja opioida, navodi se u izveštaju škotske kancelarije za statistiku objavljenom danas.

Heroin, morfijum, metadon, kodein, uzimanje jednog ili više opioida navedeno je kao razlog smrti u 1.021 smrtnom slučaju, odnosno 86 odsto.

Da se Škotska gleda kao nezavisna zemlja, broj mrtvih od droge srazmerno broju stanovnika bio bi viši od bilo koje zemlje EU. Ta stopa je iovako tri puta veća nego za celu Veliku Britaniju.

Prema kancelariji za statistiku, najviše umiru muškarci, 72 odsto, osobe iz starosne grupe izmedju 35 i 44 godine, 37 odsto, i osobe iz oblasti Glazgova, 33 odsto, velikog grada na zapadu Škotske. Ti podaci su "šokantni", rekao je škotski ministar zdravlja Džo Ficpatrik.

"Potrebno je da se ta tragedija tretira kao pitanje javnog zdravlja i spremni smo da preduzmemo inovativne i smele mere", dodao je on.

Ti statistički podaci ne odgovaraju jednom od najbogatijih društava u Evropi, komentarisala je Rozan Maklaski, šefica udruženje Adakšon (Addaction) koje se bori protiv narkomanije.

"Treba da prestanemo da krivično gonimo osobe koje koriste drogu i da ih spojimo sa službama za lečenje. Mi takodje podržavamo sale za konzumiranje droge u Glazgovu i Dandiju, kao i službe za registrovanje droge u velikim gradovima", dodala je ona.

Više škotskih političkih zvaničnika takodje se založilo ranije za odredjivanje prostorija za uzimanje droge sa lekarskim nadzorom, ali u takvu meru ne veruje britanska konzervativna vlada, koja odredjuje politiku vezanu za drogu.

Odlazeća premijerka Tereza Mej rekla je da treba pre svega paziti da se ljudi ne drogiraju.

Škotski narkomanski krugovi ovekovečeni su u filmu Trejspoting iz 1966. godine, adaptaciji romana Irvina Velša, kojim je započeta karijera glumca Ivana Makgregora.

Kurir.rs/Beta-AFP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track