RUSI OPET UBOLI AMERIKANCE U ŽIVAC: Ruska aplikacija zaludela svet, SAD odmah skočile u napad tvrdeći da je opasna po nacionalnu bezbednost! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

ponovo prave slučaj bez slučaja

RUSI OPET UBOLI AMERIKANCE U ŽIVAC: Ruska aplikacija zaludela svet, SAD odmah skočile u napad tvrdeći da je opasna po nacionalnu bezbednost! (VIDEO)

Planeta -

Srbija i ceo svet poludeli su za „Fejsap“ aplikacijom pomoću koje je moguće videti kako će neko izgledati kad ostari. Dok milioni korisnika Fejsbuka uživaju u novoj zabavi, lider demokrata u Senatu SAD Čak Šumer u ruskoj verziji ove aplikacije iskuljčivo vidi — pretnju po nacionalnu bezbednost Amerike.

Sve verzije aplikacije koriste veštačku inteligenciju i menjaju facijalne ekspresije i izgled osobe sa fotografije. Ali, da bi korisnik mogao da vidi sebe podmlađenog ili starog, u većini aplikacija mora da prihvati uslove korišćenja, čime kompaniji koja stoji iza aplikacije ili društvene mreže dozvoljava da raspolaže sa njegovim podacima.

Hoće li se uključiti i FBI

Senator Šumer tvrdi da se sve fotografije iz ruske verzije aplikacije mogu ubuduće koristiti bez saglasnosti vlasnika, što može da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, ali i pretnju po bezbednost informacija miliona američkih korisnika. On je čak pozvao FBI da istraži na koji način lične informacije miliona američkih korisnika ove aplikacije mogu da budu od značaja ako se nađu u rukama ruskih vlasti, kao i da li postoji opasnost da informacije posluže kao kompromitujući materijal protiv američkih državljana.

Bez pristupa svim fotografijama

Odmah je reagovala ruska kompanija „Vajerles lab“ koja, pre svega, objašnjava da preuzima isključivo fotografiju koju je korisnik izabrao za uređivanje.

„Nikada ne prenosimo druge slike sa telefona. Većina slika se briše sa naših servera u roku od 48 časova od trenutka otpremanja. Prihvatamo zahteve korisnika za uklanjanje svih podataka sa naših servera. Naš tim za podršku je trenutno preopterećen, ali ovi zahtevi imaju naš prioritet“, stoji u saopštenju kompanije.

Takođe objašnjavaju i da ne prodaju i da ne dele korisničke podatke sa trećim stranama; da su sve funkcije Fejsapa dostupne i bez prijavljivanja i da je ovu opciju izabralo 99% korisnika. Dakle, ruska kompanija nema pristup podacima preko kojih bi mogla identifikovati osobu čiju fotografiju obrađuje.

​Kao Skripalj i S-400

Aleksej Fjodorov sa Moskovskog instituta elektronske tehnike ima jednostavno objašnjenje za buku koja se digla oko „Fejsapa“.

„A čemu takva buka oko Skripalja ili oko S-400 u Turskoj? To je čisto političko pitanje. Uđite u bilo koju aplikaciju i skoro svaka će vas navesti na to da otkrijete neke lične podatke. Studenti mog instituta u stanju su da preko Fejsbuka, Instagrama i sličnih mreža izvuku takvu količinu informacija da je to teško i zamisliti“, kaže ruski ekspert.

Andrej Manojlo, profesor Moskovskog državnog univerziteta, komentarišući tvrdnju američkog senatora da je „Fejsap“ pretnja za nacionalnu bezbednost, kaže da se Amerikanci bave otprilike istim:

„Pod paravanom raznih aplikacija, igri i programa zabavnog karaktera gde se traži registracija, oni sakupljaju lične podatke, pri tom iz različitih izvora, a onda ih objedinjavaju i dobijaju takozvani „big data“. Lični podaci kod Amerikanaca formiraju dosije za svakog aktivnog korisnika Interneta. Odnosno, ta tehnologija je njima i te kako poznata“, kaže Manojlo. „Postoji jedan trend gde se, kroz personifikaciju Putina, Rusija predstavlja kao ’bed gaj‘ u svetu“, dodaje profesor Manojlo.

Strah od konkurencije

Dušan Stojičević, konsultant za IT bezbednost, kaže da je prašina koju je podigao američki senator i tako opteretio server ruske kompanije u najmanju ruku neopravdana.

"Zato što sistemi poput američkog, koji pokušavaju da se pitaju za sve što se dešava na planeti, moraju da imaju neprijatelja, arhineprijatelja ili nekog izmišljenog neprijatelja da bi se protiv njega borili i prodavali oružje. Nedavno sam, upravo na Fejsbuku, preneo da su Amerikanci napali i hakovali rusku mrežu. Oni prozivaju Ruse da su uradili to, to, i to, a oni sami to isto rade“, ocenjuje Stojičević.

Komentarišući ovaj stav, profesor Andrej Manojlo kaže da se Amerikanci više boje svojih ljudi, jer mnogi američki zvaničnici, uključujući senatore i kongresmene, prilično su brbljivi, baš kao i pripadnici specijalnih službi.

„Curenja ima stalno i upravo zato Amerikance progone strahovi i fobije. Ali sasvim je moguće da je ovde u pitanju i strah od konkurencije, jer tehnologije koje omogućavaju da vidiš kako ćeš izgledati kad ostariš ili obrnuto, imaju tržišnu vrednost, tražene su i imaju tržište koje će biti sve šire. Drugim rečima, to je prilično velik novac u smislu kapitalizacije, a profit je veći nego od obične reklame. Zato je sasvim moguće da je izjava senatora zaparavo lobiranje koje su platile iste one američke kompanije koje bi htele da naprave sličnu aplikaciju, a da pritom istisnu ruskog konkurenta“, navodi Manojlo.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track