Najnovije vesti

PUTIN - DOŽIVOTNI LIDER? Kremlj razmišlja o ustavnim promenama, evo šta bi to značilo za ruskog predsednika!
Foto: EPA / Alexei Druzhinin/ Sputnik / Kremlin Pool

PREDLOG

PUTIN - DOŽIVOTNI LIDER? Kremlj razmišlja o ustavnim promenama, evo šta bi to značilo za ruskog predsednika!

Planeta

Kremlj je otvorio mogućnost navodne promene ruskog Ustava što bi moglo da omogući jačanje parlemantarnih ovlašćenja. Ovo bi prema pisanju pojedinih ruskih medija navodno omogićilo ruskog predsedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti.

Ideja o ustavnim amandmanima, uključujući i dopuštanje parlamentu da se izjasni o formiranju vlade, privuklo je veliku pažnju i otvorilo pitanje za raspravu, rekao je novinarima u sredu Putinov portparol Dmitrij Peskov.

Putin bi trebao da ostane na vlasti do 2024. godine, a onda bi morao da se povuče, jer ga ustav ograničava da može da ima samo dva uzastopna predsednička mandata.

Iako je on ranije odbacio mogućnost promene ustava, Moskov tajms piše da njegovi savetnici rade na tome da nađu način da on ostane na vlasti. Putin je već poznat kao ruski lider sa najdužim stažom još od Staljinove vladavine.

"Kremlj razmatra promene elektoralnog sistema kako bi se obezbedio donji dom parlamenta na izborima 2021. godine, usred pada popularnosti vladajuće Jedinstvene Rusije", tvrde izvori upoznati sa ovim navodima.

Ako doće do promene, čvrsto držanje i dominacija u parlamentu, odnosno Državnoj Dumi, navodno bi omogućilo Putino širok prostor za manevrisanje.

To bi mu potencijalno omogućilo da zameni uloge i zadrži vlast kao lider partije i premijer sa proširenim ustavnim ovlašćenjima na račun predsednika, tvrde ljudi bliski Kremlju.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin je juče istakao da Rusija mora ispraviti "nedostatak neophodnog balansa između rada zakonodavnih i izvršnih tela".

"To bi moglo da znači da se daje dozvola zakonodavcima da učestvuju u izboru ministara vlade, a to bi zahtevalo ustavne promene", rekao je Volodin, dodajući da se odnosi samo na manje "ciljane" promene.

Dok su provladini poslanici podržali ovu ideju, bilo je i onih koji se sa ovim mišljenjem nisu složili.

Kurir.rs/Moskov tajms

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...