STIŽE BRITANSKI ODGOVOR NA IRANSKU ZAPLENU DVA TANKERA U PERSIJSKOM ZALIVU: Hant ide na hitan sastanak kabineta radi akcije za oslobađanje brodova (VIDEO)
Foto: AP, EPA

zakuvava se

STIŽE BRITANSKI ODGOVOR NA IRANSKU ZAPLENU DVA TANKERA U PERSIJSKOM ZALIVU: Hant ide na hitan sastanak kabineta radi akcije za oslobađanje brodova (VIDEO)

Planeta -

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je večeras da Velika Britanija smatra neprihvatljivom iransku zaplenu naftnih tankera sa britanskom i liberijskom zastavom u Ormuskom moreuzu i poziva na slobodu plovidbe u Persijskom zalivu, prenosi Rojters.

"Izuzetno sam zabrinut zbog toga što su iranske vlasti u Ormuskom moreuzu zaplenile dva broda. Uskoro idem na sastanak COBR (zasedanja britanske vlade povodom hitnih i pitanja nacionalne bezbednosti) da bismo proučili šta znamo i šta možemo da uradimo da bismo brzo obezbedili oslobađanje ova dva broda", kazao je Hant.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u Ormuskom moreuzu zaplenila britanski naftni tanker "Stena Impero", javila je danas iranska državna televizija, a firma "Nordern marin" koja pripada švedskoj kompaniji "Stena AB" tvrdi da je tanker prolazio kroz međunarodne vode, prenosi Rojters.

Iranska televizija objavila je da je tanker zaplenila na zahtev pomorskih vlasti iranske pokrajine Hormozgan zbog toga što "nije poštovao međunarodna pomorska pravila".

Navodi se da je tanker odveden do obalskog područja i predat vlasti koje će "preduzeti neophodne pravne korake". "Nordern marin menadžment" je saopštio da je tankeru tokom prolaska kroz Ormuski moreuz, dok je plovilo bilo u međunarodnim vodama, prišao helikopter i da nisu u stanju da kontaktiraju tanker koji ide ka severu prema Iranu.

Navedeno je da je na palubi bilo 23 mornara i da nemaju informacije da je iko povređen. Ubrzo nakon ove vesti pojavila se informacija da je drugi naftni tanker u britanskom vlasništvu "Mesdar", koji plovi pod liberijskom zastavom, u popodnevnim časovima naglo skrenuo ka severu ka obali Irana nakon đto je prošao kroz Ormuski moreuz, isto kao "Stena Impero", ali iranska Revolucionarna garda ovaj tanker nije pominjala u saopštenju.

Predsednik SAD Donald Tramp poručio je da će razgovarati sa britanskim vlastima povodom zaplene prvog tankera.

Portparol Saveta za nacionalnu Bele kuće Geret Markis izjavio je prethodno da je Vašington upoznat s izveštajima o iranskoj zapleni britanskog tankera.

"SAD će nastaviti da rade zajedno sa našim saveznicima i partnerima kako bismo branili našu bezbednost i interese protiv malignog ponašanja Irana", kazao je Markis.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track