OVAJ NEMAČKI GROF JE POKUŠAO DA UBIJE HITLERA ČUVENOM TAŠNA-BOMBOM: Danas Nemačka slavi Klausa Fon Štaufenberga kao heroja otpora nacistima! (FOTO)
Foto: Wikipedia / Bundesarchiv

julska zavera

OVAJ NEMAČKI GROF JE POKUŠAO DA UBIJE HITLERA ČUVENOM TAŠNA-BOMBOM: Danas Nemačka slavi Klausa Fon Štaufenberga kao heroja otpora nacistima! (FOTO)

Planeta -

U Nemačkoj se danas obeležava godišnjica julske zavere kojom su zaverenici na čelu sa Klausom fon Štaufenbergom pokušali da ubiju nacističkog lidera Adolfa Hitlera 20. jula 1944. godine.

Kancelarka Merkel danas najpre prisustvuje godišnjoj ceremoniji polaganja zakletve za oko 400 vojnika, a kasnije će se obratiti na komemoraciji u dvorištu zgrade gde je pogubljen vođa zaverenika pukovnik Klaus fon Štaufenberg.

foto: Wikipedija / Bundesarchiv

Fon Štaufenberg je pokušao da ubije Hitlera sa tašnom-bombom 20. jula 1944. godine, ali je on preživeo atentat, jer je masivni sto sprečio puno dejstvo eksploziva, navodi AP.

foto: Wikipedia / Bundesarchiv

Hitler je zadobio lakše povrede, a tri učesnika zavere, među kojima i sam Fon Štaufenberg, streljani su iste večeri u Berlinu.

foto: AP / Michael Sohn

"Oni koji su delovali 20. jula za nas treba da budu primer", rekla je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel koja će danas održati govor u Memorijalnom centru nemačkog pokreta otpora u Berlinu.

foto: Youtube prtscr

Inače, o julskoj zaveri snimljen je igrani film Operacija Valkira a grofa Klausa fon Štaufenberga igrao je Tom Kruz.

Kurir.rs / Tanjug, Beta

Foto: Wikipedija / Bundesarchiv

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja