RUSIJA O INCIDENTU KOD JUŽNE KOREJE: Kakvi pucnji upozorenja?!  Da ih je bilo, usledio bi adekvatan odgovor!
Foto: Profimedia

jasno

RUSIJA O INCIDENTU KOD JUŽNE KOREJE: Kakvi pucnji upozorenja?! Da ih je bilo, usledio bi adekvatan odgovor!

Planeta -

Ruski avioni Tu-95MS nisu narušili vazdušni prostor drugih država tokom leta iznad Japanskog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kod ostrva Tokto ruskim bombarderima su prišla dva južnokorejska lovca F-16 koje su izveli neprofesionalne manevre, prelazeći kurs ruskih strateških aviona i stvarajući pretnju njihovoj bezbednosti.

„Južnkorejski lovci nisu kontakirali posadu Tu-95MS i nakon ispaljivanja toplotnih mamaca iz F-16, izvele manevar, udaljivši se od ruskih aviona“, navodi se u saopštenju.

Iz ruskog Ministarstva odbrane su saopštili da je, prema podacima objektivne kontrole, avion Tu-95MS leteo u skladu sa dogovorenim planom i u skladu sa međunarodnim pravom, na udaljenosti od 25 kilometara od ostrva Tokto. Vazdušni prostor Južne Koreje nije bio narušen.

Oni su dodali i da ovo nije prvi put da korejski piloti pokušavaju da ometu letove ruske avijacije iznad neutralnih voda Japanskog mora, pozivajući se na neku njihovu proizvoljnu zonu protivvazdušne odbrane, koju je i postavila sama Južna Koreja.

Takve „zone“ nisu u skladu sa međunarodnim pravilima i ne priznaje ih Ruska Federacija — „o čemu je više puta bilo saopšteno južnokorejskoj strani putem različitih kanala“.

Oni su dodali da južnokorejski avioni nisu ispalili nikakve pucnje upozorenja. Da se to desilo — usledio bi odgovor. „Nikakvog pucnja upozorenja nije bilo. Da su ruski piloti osetili pretnju za svoju bezbednost — odgovor bi usledio“, naglasili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Ranije je saopšteno da su avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije dva puta narušili vazdušni prostor Južne Koreje u području Japanskog mora.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track