Najnovije vesti

SVI BI DA SE VIDE KAO MATORI, DŽABA UPOZORENJA AMERIKANACA: Aplikacija koja je zaludela svet zaradila MILION dolara za samo 10 dana!
Foto: Youtube prtscr / FaceApp

proširila se kao virus

SVI BI DA SE VIDE KAO MATORI, DŽABA UPOZORENJA AMERIKANACA: Aplikacija koja je zaludela svet zaradila MILION dolara za samo 10 dana!

Planeta

Aplikacija za modifikovanje selfija, Fejsap (FaceApp), koja između ostalog ima funkciju da ostari osobu na fotografiji, zaradila je milion dolara za samo deset dana.

Prihodi su, preneo je Forbs, ostvareni uprkos upozorenjima američkih političara i njihovim apelima građanima da ne koriste ovu aplikaciju proizvedenu u Rusiji.

Aplikacija, koja koristi veštačku inteligenciju (AI) koju je osmislila ruska kompanija Vajerles lab (Wireless Lab), proširila se kao virus prošle nedelje nakon gotovo tri godine postojanja, prenosi Raša tudej.

Međutim, dok su korisnici društvenih mreža, uključujući i mnoge poznate ličnosti, počeli da dele svoje fotografije izmenjene uz pomoć filtera za postarivanje, američki senator iz redova demokrata Čak Šumer založio se za to da FBI pokrene zvaničnu istragu o aplikaciji, zbog navodnih rizika po nacionalnu bezbednost i privatnost.

Čitava hajka je, međutim, omogućila Fejsapu da zaradi više novca, piše Forbs, pozivajući se na globalnog provajdera podataka o mobilnom tržištu App Annie.

foto: Profimedia

Naime, podaci te kompanije su pokazali da je od 9. do 19. jula aplikacija zaradila milion dolara, što je skoro 10 odsto od njenih dosadašnjih ukupnih prihoda, i da je preuzeta 6,5 miliona puta.

Iako je broj Eplovih korisnika koji su preuzimali aplikaciju bio upola manji od korisnika Androida (dva miliona u odnosu na 4,5 miliona), oni su najviše doprineli najnovijem prihodu kompanije.

Naime, filteri u aplikaciji su zapravo besplatni, ali korisnici moraju da plate da bi se otarasili reklama i vodenog žiga na svojim fotografijama i da bi dobili pristup dodatnim filterima.

Osnivač kompanije koja stoji iza aplikacije, Jaroslav Gončarov, odbio je da komentariše izveštaj Forbsa.

Programeri aplikacije su prošle nedelje reagovali na zabrinutost u pogledu privatnosti, uveravajući javnost da se većina operacija uređivanja fotografija obrađuje preko klauda i da aplikacija nema pristup nikakvim podacima koji bi mogli da identifikuju osobu.

U saopštenju kompanije se dodaje da ona ne "prodaje niti deli bilo kakve podatke korisnika sa trećim licima" niti da prenosi podatke svojih korisnika u Rusiju.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Youtube prtscr / FaceApp

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...