NOVI INCIDENT KOD SEVERNE KOREJE: Pjongjang zarobio ruski ribarski brod, Moskva traži oslobađanje ribara!
Foto: Profimedia

opasno

NOVI INCIDENT KOD SEVERNE KOREJE: Pjongjang zarobio ruski ribarski brod, Moskva traži oslobađanje ribara!

Planeta -

Severna Koreja zadržala je prošle nedelje ruski ribarski brod sa 15 ruskih i dva južnokorejska državljana zbog kršenja pravila ulaska na teritoriju te zemlje, saopštila je ruska ambasada u Severnoj Koreji.

Naporima ruskih diplomata u Pjongjangu na oslobađanju privedenih pridružila se i vlada ruskog regiona Sahalin na ruskom Dalekom istoku.

"Relevantne vlasti sada razmatraju to pitanje. Kao prvo, važno je osigurati bezbednost posade u kojoj su i tri stanovnika Sahalinskog regiona. Daćemo sve od sebe da rešimo problem što pre i što bolje", rekao je guverner Sahalina Sergej Budkin.

Brod je plovio od Južne Koreje prema Japanskom moru, prenosi TAS S.

"Trenutno istražujemo okolnosti incidenta. Ruska ambasada ostaje u stalnom kontaktu sa severnokorejskim vlastima i rukvoodstvom Severnoistočne kompanije za ribolov (vlasnika broda). Ambasada preduzima sve neophodne mere za rešenje situacije u najkraćem vremenu", navela je ambasada u saopštenju.

Severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je posada privedena zbog "kršenja pravila ulaza i ostanka na teritoriji Severne Koreje".

Vlasnik broda saopštio je da je brod zadržan pošto je prešao "u neku zonu 50 milja".

"Nije poznato koja je to zona. Ne može se pronaći ni na jednoj mapi. Niko ne zna odakle potiče, niko ne može da objasni", rekao je izvor.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track