Najnovije vesti

NE ODRIČE SE MILIJARDI: Tramp uložio veto na tri rezolucije Kongresa! Ne želi da odustane od prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima!
Foto: AP

radi po svom

NE ODRIČE SE MILIJARDI: Tramp uložio veto na tri rezolucije Kongresa! Ne želi da odustane od prodaje oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima!

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp stavio je veto na tri rezolucije Kongresa čiji je cilj da blokiraju njegovu administraciju da Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima proda oružje vredno milijarde dolara.

Prošlog meseca, državni sekretar Majk Pompeo naveo je pretnje Irana kao razlog da se odobri prodaja naoružanja vrednog 1,8 milijardi dolara UAE i Saudijskoj Arabiji, dvema saveznicama SAD u Persijskom zalivu, prenosi AP.

Članove Kongresa razljutila je Trampova odluka da proda oružje, a da izbegne odobrenje zakonodavaca, zbog čega su se demokrate i republikanci udružili da blokiraju Trampovu odluku.

"Sramotni veto predsednika gazi volju dvopartijskog i dvodomnog kongresa i produžava ucešće njegove administracije u užasnom konfliktu u Jemenu, koji predstavlja mrlju na savesti sveta", izjavila je predsednica Kongresa Nensi Pelosi.

 

Kongresmen Eliot Engel izjavio je da je Trampova odluka o vetu "šamar u lice" Kongresu i optužio Trampovu administraciju da navodene pretnje Irana koristi kao izgovor da progura prodaju oružja.

"Veto šalje sumornu poruku da američka spoljna politika više nije ukorenjena u našim temeljnim vrednostima - poštovanju ljudskih prava, kao i da Kongres ne gleda kao jednaku granu vlasti, već kao nešto što treba izbegavati ili ignorisati", rekao je Engel.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...