OTKRIVENA METROPOLA STARA 9.000 GODINA: Ovo otkriće menja istoriju koju znamo! Hiljadama godina pre piramida, ovde se živelo! (FOTO GALERIJA)
Foto: EPA / Atef Safadi

blizu jerusalima

OTKRIVENA METROPOLA STARA 9.000 GODINA: Ovo otkriće menja istoriju koju znamo! Hiljadama godina pre piramida, ovde se živelo! (FOTO GALERIJA)

Planeta -

Naselje iz doba neolita staro 9.000 godina otkriveno je nedavno svega 5 kilometara od Jerusalima, prilikom priprema za izgradnju auto-puta.

Reč je o najvećemu dosad otkrivenom naselju iz mlađeg kamenog doba u Izraelu i Levantu gde je, po proceni arheologa živelo između 2.000 i 3.000 stanovnika, što je poput današnjeg većeg grada i tada se moglo smatrati metropolom.

foto: EPA / Atef Safadi

"Prvi put smo u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolita", objasnile su vođe istraživanja Hamoudi Kalajli i Jakob Vardi.

"Ostatke naselja starog 9.000 godina otkrili smo samo nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje, blizu grada Moce (Motza) i smatramo ih prekretnicom u istraživanju praistorijskih naselja zbog veličine i dobro očuvanih artefakata", kazao je Vardi.

"Ovo arheološko nalazište će iz temelja izmeniti ono što smo dosad znali o razdoblju neolita", dodao je on i objasnio da se dosad verovalo kako područje Judeje nije bilo naseljeno te da su takva nalazišta postojala samo s druge strane reke Jordan. Pritom je mislio na deo Zapadne obale, koristeći biblijski naziv.

foto: EPA / Atef Safadi

Praistorijska Motza bi po tadašnjem broju stanovnika mogla da se uporedi s današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom.

Tamošnji stanovnici su održavali trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anadolije jer odande potiču predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) otkriveni na nalazištu.

foto: EPA / Atef Safadi

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, naročito uzgojem ovaca i poljoprivredom. Uz praistorijsko oruđe nađene su hiljade vrhova strela, sekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su verojatno nosila deca, ali i veliko skladište mahunarki čije je seme očuvano bez obzira na starost nalazišta.

"Hiljadama godina pre izgradnje piramida u neolitiskom razdoblju više stanovnika je živelo u stalnim naseljima. Manje su se selili i više bavili poljoprivredom", pojasnio je Vardi.

foto: EPA / Atef Safadi

Arheolozi su pronašli i ostatke velikih zgrada s prostorima za stanovanje, javnim dvoranama i mestima za molitvu, kao i uske praistorijske uličice što ukazuje na to da je planiranje izgradnje bilo na visokom nivou.

Otkriveno je i nekoliko grobnica i u njima predmeti od kamena. Pronađen je i grob, kako se veruje, dvojice ratnika, jer su sahranjeni s bodežima i kopljima, a ispred groba su otkopane kosti magarca.

1 / 14 Foto: EPA / Atef Safadi

"Pretpostavljali su da će im magarac poslužiti na onom svetu", objasnio je on.

Planira se nastavak istraživanja u laboratoriji i po završetku iskopavanja na lokalitetu.

Kurir.rs / Jutarnji

Foto: EPA / Atef Safadi

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track