RAZREŠEN NAPAD HAKERA NA BANKU: Transseksualac ukrao podatke o 106 miliona ljudi
Foto: Profimedia

AMERIKA

RAZREŠEN NAPAD HAKERA NA BANKU: Transseksualac ukrao podatke o 106 miliona ljudi

Planeta -

Pejdž Tompson (33), koji je ranije radio u „Amazonu“, ukrao podatke o 100 miliona Amerikanaca i šest miliona Kanađana

NJUJORK - Banka Kapital van, sedma po veličini u SAD, bila je meta hakerskog napada, koji su federalne vlasti u Americi brzo razrešile.

Napad je izveo transseksualac Pejdž Tompson (33), bivši radnik „Amazona“, koji se dokopao privatnih podataka o 100 miliona državljana SAD i šest miliona kanadskih državljana.

Ranjivost sistema

On je uhapšen i izveden pred sud, koji mu je produžio pritvor. Banka Kapital van je saopštila da se među ukradenim podacima klijenata nalaze - imena, adrese, telefonski brojevi i brojevi socijalnog osiguranja za nekoliko desetina hiljada klijenata. Napad je otkriven 19. jula. Haker navodno nije ukrao podatke sa kreditnih kartica. Ovo je jedan od najvećih hakerskih napada u istoriji. U saopštenju banke se navodi da je haker iskoristio ranjivost sistema u infrastrukturi kompanije.

- Nema dokaza da su ukradeni podaci korišćeni za vršenje protivzakonitih radnji. Obavestićemo one čiji su podaci bili ukradeni i obezbedićemo im besplatno praćenje kredita i zaštitu identiteta, navodi se u saopštenju.

Prvi čovek banke Ričard Feirbank potvrdio je da su odmah po otkriću napada obavešteni nadležni, koji su brzo reagovali:

- Dok sam zahvalan policiji na tome što je uhvatila odgovornog za napad, duboko sam tužan zbog toga šta se dogodilo. Iskreno se izvinjavam na svim neprijatnostima koje su imali naši klijenti i učinićemo sve da stvari ispravimo - rekao je on.

Hvalio se na forumu

Ministarstvo pravde SAD potvrdilo je da je Pejdž Tompson uhapšen u ponedeljak pod optužbom za kompjutersku prevaru i zloupotrebu. Agenti FBI su detaljno pretražili stan uhapšenog i zaplenili digitalne uređaje, gde su otkrivene datoteke povezane s krađom iz banke Kapital van.

Prema dokumentima suda, uhapšeni se na jednom forumu hvalio svojim podvigom, što je privuklo pažnju. Jedan od zaposlenih u „Githaubu“, američkoj kompaniji koja prati usluge razvoja i kontrole softvera, video je post s foruma i upozorio banku Kapital van na moguću krađu podataka.

Lična karta

foto: EPA

Osnovana: 1994.

Sedište: Maklejn, Virdžinija (SAD)

Broj zaposlenih: 49.301

Vrednost imovine: 372 milijarde $

Dobit: 5,7 milijardi $

(Ekipa Kurir / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track