RAT SE NASTAVLJA, KINA I AMERIKA BEZ DOGOVORA: Propala nova runda pregovora u Šangaju
Foto: Profimedia

trgovinski rat

RAT SE NASTAVLJA, KINA I AMERIKA BEZ DOGOVORA: Propala nova runda pregovora u Šangaju

Planeta -

Nova runda pregovora SAD i Kine u cilju okončanja trgovinskog rata dve zemlje završena je danas u Šangaju, a do značajnog pomaka očigledno nije došlo.

Sastanak je završen oko 40 minuta ranije nego što je bilo planirano, a nijedna delegacija nije se obratila medijima pre nego što su američki trgovinski predstavnik Robert Lajthajzer i ministar finansija Stiven Mnučin otišli na aerodrom.

Nova runda pregovora održana je pošto je predsednik SAD Donald Tramp uzdrmao finansijska tržišta optuživši Peking da pokušava da odlaže dolazak do rešenja u trgovinskom sporu, u nadi da će on izgubiti na predsedničkim izborima u novembru 2020. godine.

Ekonomisti su i pre današnjeg sastanka rekli da proboj nije izgledan jer izmedju dve vlade i dalje postoje ista neslaganja oko kineske tehnološke politike i trgovinskog suficita zbog kojih su pregovori propali u maju.

Tramp i kineski predsednik Si Djinping dogovoril su se u junu da nastave pregovore, ali nijedan nije pokazao da je spreman da ponudi velike ustupke.

Spor oko američkih prigovora da Peking krade ili vrši pritisak na kompanije da mu predaju tehnologiju napravio je probleme izvoznicima u obe zemlje i doveo do poremećaja u trgovini robom, od soje do medicinske opreme. Tramp je podigao takse na uvoz kineske robe vredne 250 milijardi dolara, dok je Peking uzvratio uvodjenjem taksi na američku robu vrednu 110 milijardi dolara.

(Kurir.rs/Beta-AP/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track