HITNA EVAKUACIJA ŽITELJA GRADIĆA VEJLI BRIDŽ: Brana puca, a Boris se slika
Foto: Profimedia

ENGLESKA

HITNA EVAKUACIJA ŽITELJA GRADIĆA VEJLI BRIDŽ: Brana puca, a Boris se slika

Planeta -

Katastrofa Vojni helikopteri dovlače vreće peska da ojačaju konstrukciju koja sprečava izlivanje veštačkog jezera

LONDON - Britanska policija naredila je hitnu evakuaciju gradića Vejli Bridž, koji se nalazi na severozapadu Engleske, usled strahovanja od katastrofe zbog pucanja obližnje brane.

Crne prognose

Konstrukcija je teško oštećena, popucale su brojne betonske ploče, a nadležni se plaše da će ona popustiti usled obilnih kiša koje su padale proteklih dana.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako se voda izliva iz veštačkog jezera Todbruk, koje ima zapreminu od 1,5 miliona litara vode. U pitanju je oblast Derbišir.

- Zbog trenutne situacije na jezeru Todbruk naređena je hitna evakuacija. Meštani moraju da u narednih nekoliko dana pronađu alternativni smeštaj kod rodbine ili prijatelja, saopštila je policija. Britanska Agencija za zaštitu životne sredine objavila je upozorenje za opasnost od poplava u toj oblasti, navodeći da bi vrlo brzo moglo doći do naglog porasta nivoa reke Gojt, koja protice kroz gradić. Građanima je u petak, dan posle hitne evakuacije, dopušteno da se vrate kućama po najosnovnije stvari i kućne ljubimce, dok je onima koji ostanu u svojim domovima rečeno da to rade na vlastitu odgovornost.

Gradić Vejli Bridž posetio je i britanski premijer Boris Džonson, koji je iskoristio priliku da „opali“ nekoliko selfija s policajcima i pripadnicima hitnih službi.

Komitet Kobra

Premijer je najavio održavanje hitnog sastanka komiteta za vanredne situacije Kobra, kojem će predsedavati sekretarka za zaštitu prirodne sredine Tereza Vilijers, na kom će biti razmatrana situacija. Nadležni tvrde da su šanse pola-pola da dođe do katastrofe. Meteorolozi predviđaju da će tokom vikenda pasti 82 milimetra kiše po kvadratnom metru, što predstavlja veliko opterećenje za oštećenu branu.

Smanjuju nivo jezera

BITKA S VREMENOM

Na mesto oštećenja brane postavljeno je više stotina džakova s peskom kako bi se sprečilo njeno pucanje. Nadležni veruju da će džakovi spasti grad.

- Moramo smanjiti nivo vode u jezeru za nekoliko metara, sve dok ne bude ispod oštećenog dela brane, a za to će nam biti potrebno nekoliko dana - rekao je Kem Mehmet, lokalni poslanik.

(Ekipa Kurira / Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track