Najnovije vesti

EVO ZAŠTO GORI RUSIJA: Izgorela površina veća od Belgije, a uzrok se krije i u ovom kontroverznom zakonu! (VIDEO)
Foto: EPA

ekološka katastrofa

EVO ZAŠTO GORI RUSIJA: Izgorela površina veća od Belgije, a uzrok se krije i u ovom kontroverznom zakonu! (VIDEO)

Planeta

Nastavljaju da besne šumski požari u Sibiru. U pet regija proglašeno je vanredno stanje, a gori površina veća od 4,3 miliona hektara što je približna površina Belgije.

Najgori šumski požari su zahvatali Rusiju 2003. i 2012. godine, ali se čini da će njihov rekord biti oboren narednih dana. Vetar obično nosi dim prema nenaseljenim oblastima na istoku i severu, ali ovog puta on ide na zapad prema Novosibirsku, Jekaterinburgu, Čeljabinsku i Kazanu.

foto: EPA

Mnogu smatraju da su trenutni požari direktna posledica novog kontroverznog zakona. Naime, više od 90 odsto zahvaćenih šuma nalazi se unutar takozvane kontrolisane zone - regija u kojima lokalne vlasti nisu u obavezi da gase požare ako troškovi gašenja premašuju moguću štetu.

foto: EPA

Zakon je predstavljen 2015. godine i predstravlja "oživljavanje" sovjetske regulative.

foto: AP

Sada gradonačelnici imaju zakonsko pravo da ne gase požare i to često praktikuju kada imaju manjak budžeta ili opreme na raspolaganju. Šuma u Rusiji ima mnogo, a ekonomija je suviše slaba da se izbori sa svim požarima.

foto: AP

Vlasti procenjuju potencijalnu štetu računanjem minimalne cene prerađenog drveta na području koje gori, a ako se drvo smatra nepodobnim za preradu, nema štete za evidentiranje. Drugim rečima, prema ovim proračunima požari ne koštaju gotovo ništa.

Međutim, svake godine požari unište tri puta više šuma od drvne industrije.

Koristeći ove proračune, vlasti zanemaruju ostale kritične posledice požara.

Naftna i gasna infrastruktura nalazi se u kontrolisanim regijama, a nekontrolisani požari krče put ka naseljenim mestima. Procena štete ne uključuje zagađenje vode i vazduha ili teško procenjivu, ali opasnu, štetu koju dim ima po ljudsko zdravlje.

Kurir.rs/The Moscow times Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...