Najnovije vesti

OVO DOSAD NIJE VIĐENO: Zlatni sarkofag drevnog faraona prvi put u javnosti, ide na restauraciju uprkos STRAŠNOJ KLETVI! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

spremaju ga za izložbu

OVO DOSAD NIJE VIĐENO: Zlatni sarkofag drevnog faraona prvi put u javnosti, ide na restauraciju uprkos STRAŠNOJ KLETVI! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Sarkofag egipatskog faraona Tutankamona prvi put je uslikan još od njegovog otkrića 1922. godine.

1 / 9 Foto: AP

Kovčeg, optočen zlatom, za koga neki veruju i da je uklet, odlazi na hitnu restauraciju zajedno sa hiljadama drugih artefakata.

Arheolozi su spremni da obnove drevni sarkofag koji je sada trošan i raspada se.

foto: AP

"Na njemu se nalaze pukotine, naročito na poklopcu i bazi. Sada je neophodna restauracija", saopštilo je Ministarstvo antikviteta.

foto: AP

Inače, ovo je prvi put da arheolozi rade na Tutankamonovom kovčegu od njegovog otkrića.

Britanski arheolog Hauard Karter pronašao je grobnicu 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru 1922. godine.

foto: EPA

Grobnica je netaknuta zajedno sa 5.000 artefakata.

Ranije su stručnjaci rekli da je 3.000 godina stara mumija toliko krhka da je ne bi trebalo transportovati iz Luksora, gde se u kontrolisanim uslovima čuva u staklenoj kutiji u grobnici. Zabrinuti su da bi mumija, koja je već slomljena na nekoliko mesta, mogla dodatno da se ošteti.

foto: EPA

Zbirka blaga "Zlatnog faraona" trebalo bi da bude glavna atrakcija novog Velikog egipatskog muzeja (GEM) koji će biti otvoren iduće godine kod piramida u Gizi.

Britanski arheolog Hauard Karter otkrio je 1922. godine grobnicu faraona iz 18. dinastije u Dolini kraljeva u Luksoru. Bila je netaknuta i u njoj se nalazilo oko 5.000 predmeta.

Inače, decenijama se verovalo da je proklet svako ko otvori grobnicu.

Tutankamonova kletva

Legenda kaže da je Tutankamon bacio kletvu koja će stići sve one koji remete njegov spokoj. Upravo ova kletva plaši mnoge već ceo vek. O čemu se tu zapravo radi?

Pre skoro tačno 100 godina, 1922. godine, otkrivena je Tutankamonova grobnica, a finansijer istraživanja lord Karnarvon ubrzo je nakon otvaranja grobnice. Mnogi misle da to nije slučajnost?

foto: EPA

Iznad sarkofaga je stajao natpis: "Smrt će snaći sve koji ometaju faraonov san", ali na njega se niko nije obazirao. Ali, kako je šest nedelja od otvaranja grobnive iznenada umrlo 12 ljudi iz ekspedicije koja je 1922. godine otkrila Tutankamonovu grobnicu počele su da se šire priče o faraonovom prokletstvu.

Naime, lorda Karnarvona je ujeo komarac, a on je to mesto posekao tokom brijanja. Nakon toga rana se inficirala, što je prouzrokovalo smrt. Međutim, ubrzo se proširila priča o Tutankamonovoj kletvi.

foto: EPA

Priča se proširila nakon što je Džordž Džej Guld Prvi posle posete grobnici ubrzo dobio groznicu i preminuo, pa nakon što je egipatskog princa posle posete grobnici upucala supruga, pa kada je brat lorda Karnarvona umro od

sepse posle operacije...

Egiptolog Univerziteta u Filadelfiji Dženifer Vagner nakon istraživanja izložila je analizu sadržaja grobnice, prema kojoj se u grobnicama faraona nalaze insekti, buđ i bakterije koje su tu i po hiljadu godina.

foto: Profimedia

Kada su naučnici istraživali sadržaj grobnica, naišli su i na amonijak, formaldehid i vodonik-sulfid, a u velikim količinama ovi gasovi mogu da izazovu iritaciju očiju i nosa, kao i simptome upale pluća. U nekim ekstremnim slučajevima zabeleženo je i da su baš ove supstance izazvale smrt.

Mumije koje se nalaze u grobnicama imaju buđ, a među njima se mogu naći i one koje su veoma opasne - Aspergillus niger i Aspergillus flavus. Upravo ovi toksini mogu biti smrtonosni za ljude slabijeg imuniteta. Oni mogu izazvati reakcije kao što su zgrušavanje krvi ili krvarenje u plućima.

Osim ovih toksina, u grobnicama se mogu naći i druge bakterije koje napadaju pluća.

Kada su stručnjaci istraživali smrt lorda Karnarvona pronašli su toksine, ali nisu samo oni prouzrokovali smrt. Pre nego što je kročio u Tutankamonovu grobnicu, lord Karnarvon je bio hronično bolestan. Upravo je to bio problem, jer da ga je "ubio" sadržaj grobnice, odnosno, Tutankamonova kletva umro bi mnogo pre.

Kurir.rs/The Sun Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...