TRAMP PROMENIO PLOČU: Kina nije naš problem, već spore Federalne rezerve
Foto: AP

trgovinski sukob

TRAMP PROMENIO PLOČU: Kina nije naš problem, već spore Federalne rezerve

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp poručio je danas da problem SAD-a nije Kina, već Federalne rezerve (FED) koje moraju više i brže da smanjuju kamatne stope kako bi ta zemlja bila konkurentnija u odnosu na druge.

"Još tri centralne banke su smanjile kamate. Naš problem nije Kina - jači smo nego ikada, novac se sliva u SAD, dok Kina gubi na hiljade kompanija koje idu u druge zemlje, i njihova valuta je pod velikim pritiskom. Naš problem su Federalne rezerve koje su isuviše ponosne da priznaju svoju grešku o brzopletom i preteranom zaoštravanju monetarne politike (i da sam ja bio u pravu!)", napisao je Tramp na Tviteru, prenosi CNBC.

"Oni moraju da režu kamate više i brže, i da prestanu sa svojim smešnim kvantitativnim zatezanjem SMESTA", naveo je on u seriji tvitova.

Američki predsednik je ocenio da su kamate previsoke, a da pri tome "inflacije nema!".

"Užasna je stvar gledati nekompetentnost, naročito kada je reč o stvarima o kojima se tako lako može voditi računa. Svejedno ćemo pobediti, ali bilo bi mnogo lakše kada bi FED razumeo, što ne čini, da se takmičimo sa drugim zemljama, koje redom žele da se okoriste na naš račun!", zaključio je on.

Tramp već mesecima poziva FED da snizi kamatne stope kako bi pružio

podršku američkoj ekonomiji, navodi agencija Rojters.

Savetnik za trgovinu Bele kuće Piter Navaro je u ponedeljak apelovao na centralnu banku da smanji referentnu kamatnu stopu za dodatnih tri četvrtine procentnog poena do kraja godine kako bi se američke kamate uskladile sa stopama u drugim zemljama sveta.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track