GRČKA PONOVO GORI: Na Eviji, Tasosu, kod Tebe, BESNE POŽARI, crni dim nad Atinom, EVAKUISANA ČITAVA SELA! U pomoć stižu kanaderi iz Italije i Hrvatske, predsednik Micotakis prekinuo odmor (VIDEO)
Foto: Printscreen YT

dramatično

GRČKA PONOVO GORI: Na Eviji, Tasosu, kod Tebe, BESNE POŽARI, crni dim nad Atinom, EVAKUISANA ČITAVA SELA! U pomoć stižu kanaderi iz Italije i Hrvatske, predsednik Micotakis prekinuo odmor (VIDEO)

Planeta -

Na stotine vatrogasaca bori se protiv šumskih požara koji su izbili u Grčkoj - na ostrvima Eviji i Tasosu, kao i u blizini Tebe, severozapadno od Atine.

Najveći požar je na Eviji, gde su evakuisana četiri sela i manastir. U toj oblasti lokalne vlasti su progalasile vanrednu situaciju. Grčka je zatražila pomoć od evropske organizacije za civilnu zaštitu, a kanadere su poslale Hrvatska i Italija. Premijer Kirjakos Micotakis prekinuo je letovanje koje je provodio na Kritu i vratio se u Atinu.

Dim koji se širi od požara prekrio je poluostrvo Atika, uključujući i Atinu, koja je udaljena oko 110 kilometara. Požar, koji je zahvatio borovu šumu, gasi 227 vatrogasaca sa 75 vatrogasnih vozila. Iz vazduha im pomaže šest "kanadara" i šest helikoptera. Grčka televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako je gust, crni dim prekrio oblast, dok vetar raznosi pepeo kilometrima daleko.

Zvaničnici civilne zaštite su upozorili ljude u pogođenim oblastima, posebno starije, decu i one kojima imaju srčanih ili problema s disanjem, da ostanu u zatvorenom prostoru i da nameste klima uređaje tako da se koristi vazduh samo iz prostorije. Požar je izbio tri sata posle ponoći po lokalnom vremenu, a raspiruje ga snažan vetar koji zajedno sa nepristupačnim terenom otežavaju napore vatrogasaca da se izbore s požarom koji je zahvatio šumu koja je obuhvaćena programom EU Natura 2000.

Još jedan požar manjih razmera izbio je u severnom delu Evije, protiv kojeg se bori 15 vatrogasaca, helikopter i manji kanader. Na desetine vatrogasaca, dva kanadera i helikopter, bore se protiv požara i na ostrvu Tasos. Treći požar bukti kod Tebe, severozapadno od Atine, napominjući da su u Grčkoj, u vreme povećanog rizika od izbijanja požara, za javnost zatvoreni parkovi i šumski predeli.

Više od 30 vatrogasaca bori se protiv požara koji je izbio i na jugu Grčke, a koji je delimično stavljen pod kontrolu posle jednog sata. Šumski požari van kontrole bukte u još najmanje četiri regiona u Grčkoj. U poslednja tri dana, vatrogasci su intervenisali 182 puta. Grčka se često tokom sušnih letnjih meseci suočava s požarima, a vlasti su upozorile na povećan rizik od izbijanja požara ove nedelje.

Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da sve veći broj požara širom sveta predstavljaju zabrinjavajući simptom globalnog zagrevanja. Prošle godine, u letovalištu Mati u blizini Atine, 100 ljudi je poginulo u požaru.

Kurir.rs/Tanjug

Foto YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track