Najnovije vesti

OVO SU RUSKI PILOTI KOJI SU SPASLI 233 ŽIVOTA: Nijedan nema veliko iskustvo u ovom poslu, a izveli su herojski podvig! (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen:Instagram/evgenykuyvashev, Printscreen/Youtube

POHVALE STIŽU SA SVIH STRANA

OVO SU RUSKI PILOTI KOJI SU SPASLI 233 ŽIVOTA: Nijedan nema veliko iskustvo u ovom poslu, a izveli su herojski podvig! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Za samo nekoliko sekundi, dva pilota uspela su da prizemlje onesposobljeni avion "Erbas" u polje kukuruza u blizini Moskve i tako su spasli 233 života.

Nakon što je jato ptica zaustavilo motore aviona s 233 putnika i članova posade, ruski pilot Damir Jusupov i kopilot Georgi Murzin morali su brzo da reaguju. Sekunde su odlučivale o životima svih u avionu "Erbas" 321 ruske kompanije Ural erlajns.

Avion je tek poleteo sa aerodroma Žukovski kod Moskve, a jato ptica zaustavilo je oba njegova motora. Piloti u kokpitu odlučili su da prinudno slete "na stomak" u polje kukuruza, daleko od kuća i na taj su način spasili sve u avionu.

Damir Jusupov, 41-godišnji pilot rođen u Sibiru nije tipičan pilot. Nema, poput njegovih kolega vršnjaka, desetine hiljada sati leta iza sebe. Naprotiv, Jusupov je u svojoj karijeri pilota odradio tek tri hiljade sati leta. To je dvostruko manje sati nego je što potrebno za zapovedno mesto u kokpitu, ali to se nije pokazalo presudnim u krizi u kojoj je morao reagovati u četvrtak.

Inače, Damira je u tinejdžerskim godinama škola za pilote odbila zbog medicinskih razloga. Umesto za pilota, školovao se za pravnika. Nezadovoljan time što mu se nije ispunio san, nakon završenog školovanja u pravnoj struci odlučio se za prekvalifikaciju. Pilotsku školu završio je sa odličnim uspehom. Njegove kolege opisuju ga kao smirenog, skromnog i nadasve profesionalnog.

Let u četvrtak opisao je na konferenciji za novinare.

"Bilo je i drugih opcija i dobro je što ih nismo iskoristili. Da smo se pokušali vratiti, ne znam šta bi se dogodilo", prokomentisao je prisilno sletanje u polje kukuruza Jusupov.

Novinarima je kazao da je prvo hteo da zaokrene avion, ali kad je video da se i drugi motor pokvario - znao je da je udarac u zemlju "neizbežan".

Posada je donela odluku o sletanju "na stomak", bez spuštanja točkova jer je postojala opasnost da se avion prevrne i posledice su mogle biti mnogo gore.

"Pokušao sam meko da prizemljim avion tako da je sletanje prošlo s minimalnom brzinom", kazao je.

"Ne osećam se kao heroj jer sam učinio ono što je bilo potrebno da bih spasao avion, putnike i posadu", dodao je Jusupov.

Georgi Murzin, 23-godišnji kopilot dobio je licencu za pilota pre samo dve godine.

Diplomirao je na Državnom univerzitetu civilnog vazduhoplovstva u Sankt Peterburgu 2017. Mladi pilot skupio je samo 600 sati leta u trenutku kad se našao u situaciji u kojoj se niti jedan pilot ne želi naći, piše RT.

Sletanje Erbasa 321 Ural erlajnsa pohvalili su mediji, ali i stručnjaci.

"Piloti su se sjajno snašli jer su bili prilično nisko kad se dogodio udar ptica, a snage u motorima gotovo da nisu ni imali", kazao je David Laermont, urednik magazina FliajtGlobal.

"Rusija ima istoriju odličnih pilota, to je zanimanje na koje su Rusi ponosni", dodao je.

Kremlj je najavio da će odlikovati "pilote - heroje".

Kurir.rs/Dnevnik.hr/RT

Foto: Printscreen/Intagram/Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...