TAMO POLARNA NOĆ TRAJE 111 DANA! U ovom norveškom gradu ne sme ni da se rodi ni da se umre! Zakon strogo zabranjuje!
Foto: Profimedia

IZNENADIĆE VAS ZAŠTO!

TAMO POLARNA NOĆ TRAJE 111 DANA! U ovom norveškom gradu ne sme ni da se rodi ni da se umre! Zakon strogo zabranjuje!

Planeta -

OSLO - Osim što nosi titulu najsevernijeg naseljenog grada na svetu, norveški grad Longjerbijen, koji se nalazi na Svalbardu, poseban je i po tome što u njemu niko umro već 69 godina jer je u njemu umiranje zakonom zabranjeno - baš kao i rađanje.

Čak i ako ste ceo život proveli u njemu, ako vam se dogodi da obolite i bolest dođe do terminalne faze, moraćete da odete s ostrva i da smrt dočekate na nekom drugom mestu, piše IFL Science, prenosi Index.hr.

Ako se ipak dogodi da iznenada umrete, vaše telo će biti hitno otpremljeno i nećete biti sahranjeni na ostrvu.

Sličan zakon važi i za rađanje: kad se trudnici približi termin, ona mora da ode s ostrva da bi se porodila.

foto: Profimedia

Što se tiče zaista bizarnog zakona o umiranju, iza njega stoji veoma bitan razlog: zaštita ostalih stanovnika. Davne 1950. godine otkriveno je da se tela koja su sahranjena na gradskom groblju ne raspadaju zbog toga što je tlo stalno smrznuto, pa virusi u leševima mogu da prežive i postoji rizik od budućih zaraza.

foto: Profimedia

Nešto slično se dogodilo na severu Sibira, gde je došlo do epidemije antraksa 2016. godine. Tom prilikom su se uzrokom zaraze smatrala tela divljih životinja koja su se nalazila u smrznutom tlu koje se prilikom naglog porasta temperature otopilo. Tada je jedna osoba umrla, a još 90 je završilo u bolnici.

foto: Profimedia

Takođe, otkriveno je da se virus španskog gripa još nalazi u telima ljudi koji su umrli početkom veka, a poslednja osoba zaražena tom bolešću u u ovom norveškom gardu umrla je 1917. godine.

foto: Profimedia

Naselje je na popisu stanovništva iz 2015. imalo 2.144 stanovnika, a na ostrvu vlada arktička klima s letnim temperaturama od tri do sedam stepeni, a zimi temperatura pada do -13 stepeni Celzijusovih.

Polarna noć traje 111 dana (od kraja oktobra do marta vlada potpuni mrak).

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track