Najnovije vesti

TAJNA OVOG KOSTURA MUČILA JE I NACISTE I SOVJETE, A SVI SU GA PRISVAJALI: Nalazača su da hteli hapse i Nemci i Rusi, a nikada se nije saznalo ko je misteriozni ratnik!
Foto: Profimedia

misterija

TAJNA OVOG KOSTURA MUČILA JE I NACISTE I SOVJETE, A SVI SU GA PRISVAJALI: Nalazača su da hteli hapse i Nemci i Rusi, a nikada se nije saznalo ko je misteriozni ratnik!

Planeta

Nakon oko 1.000 godina u zemlji, jedan misteriozni kostur postao je važna figura u političkom i naučnu sukobu ideologija koji se odigrao tokom Drugog svetskog rata i Hladnog rata.

Iako su ga koristili i nacisti i Sovjeti i Česi, ni danas se ne zna ko je bio čovek čiji je kostur pronađen.

"Našao se u središtu vrtloga ratova 20. veka i političkih ideologija koje su išle sa njima", objašnjava profesor Nikolas Saunders, profesor s britanskog univerziteta Bristol.

"Mrtvi uvek mogu da se koriste kao političko oružje, a ovaj je kostur upravo taj slučaj", ističe on.

Kostur je prvi put otkopan u julu 1928. u dvorištu dvorca Prag u tadašnjoj Čehoslovačkoj, a uz njega se nalazila gomila oružja sa oštricama i drugih metalnih predmeta. Otkrio ga je Ivan Borkovski, Ukrajinac koji se borio i na strani Austrougara i na strani Rusa u 20. veku, a došao je u Čehoslovačku 1920. godine.

Iz nepoznatih razloga, verovatno u vetu sa pitanjem oko njegovog češkog državljanstva u to doba, nikad nije dobio priliku da objavi rezultate oko svog pronalaska. Do 1939, kad su Nemci okupirali Čehoslovačku, vrlo su brzo proglasili da ti posmrtni ostaci pripadaju ili nemačkom ili vikinškom ratniku, a nipošto Slovenu. Time su na neki način i opravdali okupaciju slovenske teritorije. Misterija identiteta kostura takođe je išla na ruku nacistima zbog njihovih tvrdnji da su dvorac Prag zapravo sagradili arijevci, a ne ljudi slovenskog porekla.

Pa, kad je Borkovski napisao knjigu o najstarijoj slovenskoj grnčariji u centralnoj Evropi, nacisti su poludeli jer je to pretilo njihovom tumačenju istorije. Nakon što su mu pretili zarobljeništvom u koncentracionom logoru, njegova knjiga je napokon dospela na police - ali oblikovana snažnom nemačkom uredničkom politikom i interpretacijom.

Nakon poraza nacista 1945., Čehoslovačka je tad dospela pod vlast Soveta, a Borkovski se ponovno našao u nevolji. Njegovo ga je prethodno antikomunističko delovanje dovelo do pretnje zatvora u gulagu, osim ako se misteriozni kostur ne uskladi sa sovjetskim tumačenjem istorije.

I tako je davno preminuli ratnik postao neko povezan s "ranom slovenskom dinastijom Przemislid". Nacistička ideologija provodila je pseudonaučnu okultno-arheološku argumentaciju nordijske superiornosti kako bi se reklo da je cela srednja Evropa nemačkog, nordijskog, vikinškog porekla i to je uključeno u njihove arijevske rasističke ideje, objasnio je profesor Saunders.

Sovjeti su na svoj način tvrdili suprotno - da su slovenski narodi ključni - i zato su Rusija ili Sovjetski Savez bili najvažniji. Današnji arheolozi imaju puno objektivniju predstavu o tome ko je zapravo bio tajanstveni muškarac. Ono što se definitivno zna je da je bio ratnik koji je živeo negde u između 800. do 1000. godine, a to potvrđuje i njegov mač uz koji je pokopan. Ipak, stil oblikovanja njegova mača je jedinstven pa ni po čemu nije sličan kao ostalih 1.500 primeraka iz ranog srednjeg veka pronađenih ispod dvorca u Pragu.

"Postoje dobri razlozi zbog kojih se može pretpostavljati da je ipak reč o Vikingu ili pak Slovenu iz susednog regiona koji je bio putnik, budući da su uz njega pronađene brojne stvari nepoznate u tim krajevima", zaključak je najnovije studije objavljene u IFL Science.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto ilustracija: Profimedia)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...