Najnovije vesti

DŽONSON TRAŽI OD NEMACA I FRANCUZA KOMPROMIS OKO BREGZITA: Ne pokazuju dovoljno volje da promene stavove, ali verujem da će to uraditi
Foto: Profimedia

izlazak bez sporazuma

DŽONSON TRAŽI OD NEMACA I FRANCUZA KOMPROMIS OKO BREGZITA: Ne pokazuju dovoljno volje da promene stavove, ali verujem da će to uraditi

Planeta

Britanski premijer Boris Džonson pozvao je danas Nemačku i Francusku na kompromis o Bregzitu, navodeći da će njegova zemlja ukoliko bude bilo potrebno biti spremna da 31. oktobra napusti EU bez sporazuma.

"Bićemo spremni za izlazak 31. oktobra - sa ili bez sporazuma. Naravno, naši prijatelji i partneri sa druge strane Kanala ne pokazuju dovoljno volje za promenu svog stava, i to je u redu, uveren sam da će to uraditi ", poručio je Džonson, prenosi Rojters.

Povodom posete Berlinu i Parizu ove nedelje, Džonson je rekao da očekuje kompromis oko "bekstopa", odredbe po kojoj neće biti "tvrde" granice između Republike Irske i Severne Irske.

Prethodno je portparolka britanskog premijera objavila da će Džonson na sastancima ove nedelje sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel preneti svoju poruku o Bregzitu.

Portparolka je ponovila da neće biti zvaničnih pregovora sa EU sve dok se ne odustane od "bekstopa".

Džonson je, takođe, odbacio mogućnost da sazove sednicu parlamenta u vreme letnje pauze, navodi AP. On je to izjavio nakon što je drugi čovek opozicione Laburističke partije Džon Mekdonel rekao da bi britanski parlament trebalo odmah da prekine letnju pauzu da bi održao sednicu o Bregzitu, a nakon što su procureli dokumenti vlade o mogućim rizicima izlaska Britanije iz EU bez dogovora.

Kako je "Sandej tajms" juče objavio, pozivajući se na poverljiv dokument britanske vlade o rizicima Bregzita, u slučaju izlaska bez dogovora Velika Britanija će se suočiti s nestašicom goriva, hrane i lekova.

Parlament je na pauzi do 3. septembra.

Laburisti koji se protive izlasku Britanije bez dogovora sa EU, žele da obore vladu premijera Borisa Džonsona i formiraju koaliciju na čelu sa svojim liderom Džeremijem Korbinom, kako bi odložili Bregzit, prenosi Rojters.

Mekdonel je rekao da u parlamentu postoji većina koja želi da spreči Bregzit bez dogovora i da će Korbin uskoro razgovarati sa rivalskim liderima o načinu na koji se to najbolje može uraditi.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Profimedia)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...