Najnovije vesti

SVI MIGRIRAJU, ALI RUMUNI NAJVIŠE: Čak petina naših komšija živi i radi u inostranstvu
Foto: EPA/DUMITRU DORU

iseljavanje

SVI MIGRIRAJU, ALI RUMUNI NAJVIŠE: Čak petina naših komšija živi i radi u inostranstvu

Planeta

Oko 20 odsto Rumuna živi i radi u inostranstvu, što je najveći broj kad je reč o zemljama Evropske unije, a rumunski političari ništa ne preduzimaju u vezi sa tom pojavom, piše Dojče vele.

Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, početkom 2019. samo u toj zemlji je živelo oko 700.000 osoba poreklom iz Rumunije.

U Italiji i Španiji broj Rumuna koji tamo žive i rade prelazi milion.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Rumunija je u statistici o migraciji porodica jedna od vodećih zemalja unutar EU.

Rumunske vlasti procenjuju da je oko četiri miliona Rumuna emigriralo, što je oko 20 odsto ukupnog stanovništva. U letnjim mesecima ta brojka, usled odlaska sezonskih radnika na gradilišta i poljoprivredna dobra, dostiže čak pet miliona.Kamelija i Laurentiju su se pre godinu dana preselili u Nemačku, zajedno sa dva maloletna sina.

Oni su u Rumuniji imali biznis sa kratkoročnim iznajmljivanjem nekretnina turistima i dobro im je išlo, ali, kažu, došli su bogati stranci koji su pokupovali desetine stanova i snizili cene. Ubrzo potom zarada nije više bila dovoljna za porodicu, izgledi za stalno zaposlenje bili su loši.

"Ili su nam govorili da smo prestari za posao ili da smo previše kvalifikovani", seća se Kamelija.

Gabrijela Miresku, politolog iz Rumunije, živi u Švajcarskoj i govori o dve različite generacije rumunskih iseljenika od političkog preokreta pre 30 godina.

"Početkom 90-ih, rumunski lekar je na Zapadu često morao da počne kao vozač taksija i godinama čeka na priznavanje diplome. Danas lekari dolaze s ugovorom u džepu i direktno odlaze na svoje radno mesto", kaže Miresku.

Ono što je jedinstveno za obe generacije jeste da održavaju kontakt sa starom domovinom. Ne samo da redovno šalju novac svojim porodicama, već su mnogi zainteresovani i za politička zbivanja u Rumuniji, navodi Dojče vele.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/DUMITRU DORU)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...