Najnovije vesti

NAJBOLESNIJI JELOVNIK NAJVEĆIH DIKTATORA NA SVETU: Žvakali su pse, zmije a neki čak i ljude! (FOTO, VIDEO)
Foto: Profimedia

užasne navike

NAJBOLESNIJI JELOVNIK NAJVEĆIH DIKTATORA NA SVETU: Žvakali su pse, zmije a neki čak i ljude! (FOTO, VIDEO)

Planeta

Svetski diktatori imali su neobične rituale tokom jela, a većina njih je volela da jede hranu za koju bi mogli da kažemo da je ekstremna. Tako su, recimo, neki voleli da jedu gulaš od kobre, pse a neki čak i ljude

Mnogi detalji objavljeni su u knjizi "Diktatorova večera: Vodič za zabavljanje tiranina", a ovo su samo neki od njih.

Kim Džong Il je navodno voleo supu od peraja morskog psa, ali i supu od "običnog" psa. Postoji i priča da je jedna grupa žena vodila računa da u jelima od pirinča sva zrna budu iste veličine.

Adolf Hitler je bio vegetarijanac a neki veruju da je to zbog ideologije. Ipak, verovatnije je da je prestao da jede meso jer je patio od zatvora i gasova u stomaku. Kažu da je do kraja II svetskog rata jeo samo bistru supu i pire krompir. Paranoično se bojao trovanja pa je u timu imao čak 15 ljudi koji su isprobavali hranu. Ako niko od njih nije umro 45 minuta nakon obroka, Hitler bi krenuo da ruča.

foto: Profimedia

Jozef Staljin voleo je tradicionalnu gruzijsku kuhinju - orašaste plodove, šipak, šljive, luk i dobra vina. Uživao je u dugim obrocima koji su trajati i po šest sati, a voleo je i pijanke u kojima bi ostao poslednji na nogama. U njegovom timu kuvara bio je i deda Vladimira Putina - Spiridon.

Benito Musolini obožavao je luk, maslinovo ulje, limun, a francusku kuhinju smatrao je beznačajnom. Jeo je za porodičnim stolom, sa suprugom i njihovo petoro dece, a svi su morali da sede pre njegovog dolaska.

foto: Profimedia

Ugandski diktator Idi Amin navodno je dnevno jeo 40 narandži, a za vreme azila u Saudijskoj Arabiji najviše je uživao u pohovanoj piletini. Usvojio je i britanski običaj ispijanja poslepodnevnog čaja.

Pol Pot je uživao više u 'muškoj' hrani - mesu divlje svinje, srnetini, konjaku, kineskom vinu, ali i gulašu od kobre. Dok je potlačeni narod mogao da jede samo raskuvani pirinač, on je uživao u luksuznim večerama.

Najdraže jelo Nikolaja Čaušeskua bile su vegetarijanske lazanje, ili obična salata od paradajza i luka sa malo feta sira i odrezak. Ali isto je bio opsednut mogućim trovanjem, pa je na službenim večerama hranu bacao na pod.

Za prvog predsednika Ekvatorijalne Gvineje, Franciska Maciasa Nguema, zna se da je voleo da pije čajeve od halucinogenih biljaka. O prehrambenim navikama ne zna se puno, ali šuškalo se da je zapravo kanibal koji je skupljao lobanje u svom zamrzivaču.

Haićanski diktator Fransoa "Papa Dok" Duvalijer jeo je uglavnom laganu hranu zbog brojnih zdravstvenih problema, dijabetesa, problema sa srcem i artritisa koji se toliko pogoršao da je supruga morala da ga hrani.

Lagana jela bila su uvertira u nešto teži oblik zabave nakon obroka. Imao je naime podzemnu tamnicu obojenu u krvavo crvenu boju gde su mučili njegove neprijatelje, a Papa Dok je uživao gledajući.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...