KINEZI ĆE ZBRISATI AMERIKANCE ZA NEKOLIKO SATI: Kina ima zastrašujući arsenal preciznih raketa koje mogu da unište sve američke baze u zapadnom Pacifiku
Foto: Profimedia

Neverovatno: Istraživanje o vojsci Sjedinjenih Država

KINEZI ĆE ZBRISATI AMERIKANCE ZA NEKOLIKO SATI: Kina ima zastrašujući arsenal preciznih raketa koje mogu da unište sve američke baze u zapadnom Pacifiku

Planeta -

SIDNEJ - Američka vojska više nije dominantna sila u Aziji i kineske rakete mogle bi da unište sve njene baze u tom delu sveta u roku od nekoliko sati.

To se tvrdi u analizi Istraživačkog centra za SAD pri Univerzitetu u Sidneju.

- Američka vojna strategija u indopacifičkom regionu je u opasnosti od krize bez presedana i najveća svetska sila imala bi velikih problema da odbrani sebe i svoje saveznike od Kine. SAD više nemaju vojni primat u regionu, što je posledica neprestanih ratova na Bliskom istoku, nedostatka novca u budžetu, malih ulaganja u napredne vojne sposobnosti. Sistem kineskih kontraintervencija potkopao je američku sposobnost odbrane, pa postoji rizik da Kina može malom silom da postigne potpunu pobedu i pre nego što Amerika uspe da odgovori - navodi se u izveštaju nazvanom „Izbegavanje krize: Američka strategija, vojna potrošnja i kolektivna odbrana u Indo-Pacifiku“.

foto: Profimedia

Kineska vojska postigla je veliki napredak u poređenju sa SAD i njihovim azijskim saveznicima.

- Kina ima zastrašujući arsenal preciznih raketa koje mogu na naprave mnogo štete. Skoro sve američke baze u zapadnom Pacifiku, kao i baze svih saveznika, mogle bi da budu uništene u prvih nekoliko sati sukoba - tvrde istraživači.

foto: Profimedia

U kineskom ministarstvu spoljnih poslova rekli su juče da nisu videli taj izveštaj.

- Uprkos svim tvrdnjama, Kina je čvrsto na putu mirnog razvoja i naša nacionalna strategija je u svojoj prirodi odbrambena - rekao je portparol Geng Šuang za CNN.

foto: Printscreen

Komisija upozorila

Komisija za nacionalnu odbrambenu strategiju još u novembru 2018. godine je u Kongresu iznela tvrdnje da bi „američka vojska imala neverovatan broj žrtava i mogla bi da izgubi rat protiv Rusije ili Kine“.

„Huavej“ opet na udaru

NEPRAVEDNA ODLUKA

Odluka američke vlade da još više „Huavejovih“ podružnica stavi na crnu listu je nepravedna i politički motivisana, i neće pomoći SAD da unapredi svoje tehnološko liderstvo, saopštio je kineski telekomunikacioni gigant.

- Takve akcije krše osnovne principe konkurencije na slobodnom tržištu. One nisu ni u čijem u interesu, pa ni u interesu američkih kompanija. Pokušaji da se ograniči poslovanje „Huaveja“ neće pomoći Sjedinjenim Državama da dostignu tehnološko liderstvo - ocenio je „Huavej“.

foto: Profimedia

Jedva čekali Amerikanci provociraju Ruse

TEST ZABRANJENIH RAKETA

Američka vojska testirala je krstareće rakete čiji je razvoj bio zabranjen po Sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), koji je predsednik te zemlje Donald Tramp napustio pre nekoliko meseci.

- Teško može biti jasnije potvrde činjenice da SAD razvijaju takve sisteme već dugo, a pripreme za odustajanje od sporazuma uključivale su, posebno, relevatno istraživanje i razvoj. Žalimo zbog toga. SAD otvoreno kreću putem eskalacije vojnih tenzija, ali mi nećemo popustiti pred provokacijama - rekao je Sergej Rjapkov, zamenik šefa ruske diplomatije.

Kurir.rs / Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track