Najnovije vesti

PUTINOVO NAREĐENJE SMESTA IZVRŠENO! Ruska vojska sprema žestok odgovor Americi na testiranje rakete!
Foto: EPA, Profimedia, AP

ŽESTOK ODGOVOR!

PUTINOVO NAREĐENJE SMESTA IZVRŠENO! Ruska vojska sprema žestok odgovor Americi na testiranje rakete!

Planeta

Ministarstvo odbrane i drugi resori počeli su pripreme simetričnog odgovora SAD zbog izlaska iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), saopštio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

"Čuli ste naloge predsednika? Oni su bili izdati", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara da li je Ministarstvo odbrane počelo da priprema simetričan odgovor.

foto: Printscreen Twitter/TV Zvezda

Peskov nije želeo da povezuje vojne vežbe na jugu Rusije sa akcijama SAD.

"To je uobičajeni posao ruske vojske - izvođenje vojnih vežbi itd", rekao je on.

SAD su 19. avgusta testirale krstareću raketu dometa većeg od 500 kilometara, samo 16 dan pošto je prestao da važi sporazum INF. Rusija je upozorila za 16 dana nisu mogli da naprave tu raketu, što znači da su je razvijali dok je sporazum koji je to zabranjivao još bio na snazi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na operativnom sastanku sa članovima Saveta bezbednosti da će Rusija osigurati svoju bezbednost posle jednostranog povlačenja SAD iz INF. On je naložio Ministarstvu odbrane Rusije, Ministarstvu spoljnih poslova i drugim relevantnim institucijama da analiziraju nivo pretnje koje predstavljaju pomenute akcije SAD za Rusiju i da preduzmu sveobuhvatne mere za pripremu simetričnog odgovora.

Peskov je prokomentarisao i produžetak Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3).

"Posledice za stratešku stabilnost biće značajno pogubne. Nesumnjivo će biti naneta šteta strateškoj stabilnosti na zajedničkom, globalnom nivou, jer faktički ćemo svi mi, mislim na čovečanstvo, ostati bez jedinstvenog dokumenta koji bi regulisao ovu oblast", prokomentarisao je Peskov posledice koje će imati prekid važenja sporazuma START-3, koji ističe 2021. godine.

Predstavnik Kremlja izrazio je žaljenje što iz SAD ne stižu signali o spremnosti Vašingtona da razgovara o produženju tog sporazuma.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...