POLJSKI AMBASADORI MOLE TRAMPA: Izvršite pritisak na našu vladu da poštuje ljudska prava i prestane da krši ustav!
Foto: EPA

BRUKA ZA VARŠAVU

POLJSKI AMBASADORI MOLE TRAMPA: Izvršite pritisak na našu vladu da poštuje ljudska prava i prestane da krši ustav!

Planeta -

VARŠAVA - Više desetina bivših ambasadora Poljske uputilo je otvoreno pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu u kom ga pozivaju da tokom predstojeće posete njihovoj zemlji izvrši pritisak na populističku vladu da poštuje ljudska prava i prekine da krši ustav.

"Gospodine predsedniče, dolazite u zemlju gde se više ne poštuje vladavina prava", navela je Konferencija ambasadora Republike Poljske u pismu, koje je objavljeno na njenom sajtu, ističući da je demokratija u Poljskoj ugrožena.

Tramp bi, zajedno sa još oko 40 svetskih lidera, u subotu trebalo da prisustvuje ceremonijama u Varšavi, kojima se obeležava 80-ogodišnjica početka Drugog svetskog rata, kada je nacistička Nemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine.

Bivši ambasadori tvrde u pismu da je u Poljskoj već nekolko godina na delu proces nepoštovanja ustava, da je ugrožena podela vlasti i uništena nezavisnost sudstva. Oni navode i da se sve manje poštuju ljudska prava, a da sve veću represiju nad političkim protivnicima i raznim manjinama, vlada ne samo da, kako tvrde, toleriše, već je i podstiče.

"Vaš snažan glas koji poziva na toleranciju i međusobno poštovanje, kao i postupanje u skladu sa ustavnim odredbama i drugim zakonima, mogao bi da ima istorijski značaj", poručili su bivši ambasadori Poljske Trampu.

Konferenciju ambasadora, koja je formirana 2017, dve godine pošto je stranka Pravde i prava došla na vlast, čini 41 bivši ambasador Poljske.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track