OJADIĆE IH! RUSI TRAŽE OD BOINGA PARE ZA NEISPORUČENE AVIONE: Boing je primio milionski avans za 35 aviona, ali će ih sada prizemljenje koštati STOTINE miliona!
Foto: EPA / Gary He

ogromna šteta

OJADIĆE IH! RUSI TRAŽE OD BOINGA PARE ZA NEISPORUČENE AVIONE: Boing je primio milionski avans za 35 aviona, ali će ih sada prizemljenje koštati STOTINE miliona!

Planeta -

Podružnica ruskog konglomerata Rostek saopštila je danas da je spremna za vansudsko poravnanje s Boingom u vezi sa svojom narudžbinom 35 aviona tipa Boing "737 max", izjavio je portparol kompanije Avija kapital servis, podružnice Rosteka.

Avioni Boing "737 max" prizemljeni su širom sveta, a avio-kompanije otkazuju porudžbine vredne više miliona evra nakon pada tog tipa aviona u oktobru i martu, kada je život izgubilo ukupno 346 ljudi.

Kompanija Rostek je ranije danas saopštila da je njen ogranak podneo tužbu u SAD zbog otkazivanja narudžbine za 35 aviona.

foto: EPA / Gary He

List Fajnenšel tajms je preneo da je kompanija Avija kapital servis dala Boingu novčani depozit u iznosu od 35 miliona dolara, a portparol Avije je Rojtersu rekao da je isporuka aviona prvo bila zakazana za oktobar 2019. godine, da bi potom bila odložena za mart 2022. godine.

On je dodao da je Boingu plaćen depozit i da je kompanija pretrpela gubitke zbog neisporuke.

"Ako rukovodsto Boinga pokaže dobru volju, spremni smo da pregovaramo i postignemo obostrano korisno vansudsko poravnanje vezano za nadoknadu gubitaka koje smo pretrpeli", rekao je portparol.

On je dodao da su avioni naručeni za brojne ruske avio-kompanije, uključujući domaću nisktarifnu kompaniju Pobeda, filijalu državnog prevoznika Aeroflota.

Rostekova podružnica sada želi da Boing vrati depozit sa kamatama, kao i 75 miliona dolara "izgubljene dobiti" i oko 115 miliona dolara na ime nadoknade štete, navodi FT.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Gary He

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track