MAKRON ŽELI DA BUDE VOĐA EVROPE: Zbog samita G7 stižu mu pohvale iz celog sveta! Ugostio je svetske lidere na svom terenu i poentirao! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

ISKORISTIO PRILIKU

MAKRON ŽELI DA BUDE VOĐA EVROPE: Zbog samita G7 stižu mu pohvale iz celog sveta! Ugostio je svetske lidere na svom terenu i poentirao! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ovogodišnji samit G7 bio je, bez sumnje, uspeh za francuskog predsednika Emanuela Makrona.

U roku od dva dana uspeo je da vrati naklonost Donalda Trampa, sa svih strana sveta stizale su pohvale zbog njegove angažovanosti oko požara u Amazoniji, a izvojevao je i veliku diplomatsku pobedu nakon riskantne odluke da pozove iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa.

Sastanak nekih od najmoćnijih svetskih lidera desio se na njegovom terenu i čini se kao dobro proračunat potez da se pozicionira kao evropski lider.

"On je danas najaktivniji evropski lider, što se tiče predloga za EU, ali i njegove poruke da treba zauzeti čvršći stav prema Donaldu Trampu", rekao je Paskal Boniface, direktor francuskog Instituta za međunarodne odnose.

Oda radosti

Francuski predsednik nikada nije krio svoje evropske ambicije. Svoj prvi govor kao novoizabrani predsednik održao je uz "Odu radosti", zvaničnu himnu EU.

Njegov izbor bio je prst u oku naizgled nezaustavljivom usponu nacionalističkih pokreta širom sveta.

Vladarka bloka tada je bila Angela Merkel, ali je izbeglička kriza dovela do toga da podrška nemačkoj kancelarki počne da bledi, uz poražavajuće gubitke u glasačkim kutijama.

Ali nemačka vlada nije jedina koja je prošla kroz političke trzavice koje su omogućile Makronu da popuni vakum. Italijanska vlada je u krizi, dok je Boris Džonson tek stupio na scenu i predstoji mu sprovođenje Bregzita.

Dueli

Makron je svoj mentalitet pokazao tokom NATO samita 2017. godine, kada je namerno odstupio od Trampa da bi se prvo rukovao sa Merkelovom.

Kada je sretao Trampa na marginama skupa, svojim snažnim rukovanjem je potpuno zatekao američkog predsenika, koji žustrim rukovanjem voli da pokaže dominaciju. Snimak njihove "borbe" rukovanjem postao je viralan.

Tako je počela teška igra za Makrona - postati Trampov poverenik u Evropi, ali istovremeno zadržati čvrstinu, ocenio je Juronjuz.

Što se tiče Bregzita, gorućeg problema EU, Makron je preuzeo ulogu lošeg policajca u odnosu na pomirljiviji stav Merkelove.

Stručnjaci za neverbalni govor primetili su da je Makron tokom ovonedeljnog samita G7 pravio gestove kojima je hteo da se stavi u autoritativan položaj u odnosu na Džonsona.

Oni uključuju invaziju na Džonsonov prostor i pridržavanje njegovog zgloba tokom rukovanja, iako je Makron čestim "klaćenjem otkrivao da je nezvozan".

"Ludost"

"G7 je demonstracija izvanrednosti naše diplomatije. Francuska je danas u sedištu svih izazova sa kojima se suočava svet", poručio je Makron francuskim ambasadorima okupljenim u Parizu.

On je ocenio da je "prava ludost" da francuski lideri decenijama nisu posećivali neke od članica EU.

Održavanje bilateralnih sastanaka sa tim članicama otvorilo bi Francuskoj "veći prostor za manevrisanje EU pitanjima".

Nemačka je ranije u tome imala više uspeha, ocenio je on.

Kurir.rs/Juronjuz

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track