Najnovije vesti

VENECIJA TUŽILA ARHITEKTU ZBOG KLIZAVOG MOSTA: Treba da plati 78.000 evra, a ovo mu nije prvi propali projekat! (VIDEO)
Foto: Profimedia

i valensija ga već jednom tužila

VENECIJA TUŽILA ARHITEKTU ZBOG KLIZAVOG MOSTA: Treba da plati 78.000 evra, a ovo mu nije prvi propali projekat! (VIDEO)

Planeta

Zvaničnici Venecije kaznili su španskog arhitektu Santjaga Kalatravu s 78.000 evra, zbog ogromnog previda i nemara jer je, kako navode, dizajnirao most koji ne može da izdrži dosta turista, a i klizav je.

Odluku je doneo italijanski sud 9. avgusta i u obrazloženju naveo da je Kalatrava bio nepažljiv u procesu izgradnje. Dizajnirao je druge mostove, poput onih u Dalasu i Kalgariju, što je istaknuto kao dokaz da je trebalo da ima dovoljno informacija za konstruisanje.

Most Ponte dela Konstitucione, dugačak oko 90 metara, izgrađen je 2008. godine, a ime je dobio po italijanskom Ustavu koji je tada obeležavao 60-godišnjicu postojanja.

foto: Profimedia

U tužbi se navodi da most sa čeličnim okvirom i staklenim panelima nije mogao da izdrži navalu gostiju i njihovih kofera koje svakodnevno vuku za sobom, zbog čega je nekoliko staklenih stepenica moralo da se zameni.

Kako se navodi, to nije prvi problematičan Kalatravin projekat, budući da je njegov projekat izgradnje solitera Čikago spajer otkazan 2015. godine zbog, navodno, svetske ekonomske krize.

Takođe, njegov most u Dalasu je zatvoren, jer nije dobro sračunat na sile vetra.

2014. godine, Valensija je tužila arhitektu jer se urušio krov Opere u tom gradu.

Kontroverza oko mosta je poslednja u nizu koja pogađa Veneciju, koja se suočava sa posledicama prekomernog turizma.

U tom italijanskom gradu nedavno su uvedene strože kontrole turista – posetioci koji ne prenoće u gradu plaćaju naknadu od 10 evra, a zabranjeni su koferi sa točkićima.

Već odavno je zabranjeno sedeti na pločniku ili jesti na ulici. Gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro podržao je kampanju "Uživaj i podrži Veneciju", koja podstiče posetioce da poštuju grad tokom posete.

Venecija godišnje troši 45 miliona dolara na održavanje grada.

Kurir.rs/Artnet.com Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...