OVO SU NAJZDRAVIJE NACIJE NA SVETU: Španci su prvi, a evo gde se nalaze Srbi
Foto: Profimedia

istraživanje

OVO SU NAJZDRAVIJE NACIJE NA SVETU: Španci su prvi, a evo gde se nalaze Srbi

Planeta -

Najzdravija nacija na svetu su Španci, a u top 10 ih slede Italija, Island, Japan, Švajcarska, Švedska, Australija, Singapur, Norveška i Izrael.

Ovo su podaci Blumbergovog zdravstvenog indeksu za 2019. godinu. Od zemalja u regionu, najzdraviji su Slovenci. Oni su 24. najzdravija nacija na svetu, dok je Hrvatska na 31. mestu. Crna Gora se nalazi na 41. mestu, a sledi je BIH i Albanija a Srbija i Makedonija se nalaze na 55. i 56. mestu.

Lako je uočljivo da prva dva mesta dele mediteranske države - Italija i Španija. Za njih stručnjaci veruju da će kroz par decenija "prešišati" Japan po očekivanom životnom veku koji će do 2040. biti prosečnih 87,5 godina.

Stručnjaci ističu da od Španaca, najpre, treba preuzeti njihov mediteranski način ishrane zbog koje su oni kao nacija među najmanje pretilima, a bogatstvo maslinovog ulja, ribe i orašastih plodova kao voća i povrća ima najveće efekte na zdravlje. Takođe, Španci poput Italijana jedu najmanje crvenog mesa i fabrički prerađene hrane.

Od psiholoških razloga za dug i zdrav život, ističu se snažne porodične veze i vrednosti koje su na području Mediterana znatno jače nego, naprimer, u Severnoj Evropi. To je naročito važno za stariju populaciju - jer dedovi i bake koji provode puno vremena sa svojim unucima u proseku žive duže i ispunjenije, a i manje su usamljeni.

Španci ne koriste puno automobile a čak 37 odsto njih do posla hoda ili vozi bicikl, dok 52 odsto vozi auto. Takođe, hodanje im je draža rekreacija nego odlazak u teretanu, što govori o važnosti kretanja na otvorenom i značaja za zdravlje, piše Reader's Digest.

Španci definitivno nisu vezani za svoje kauče jer tek 7 odsto sedi više od 8,5 sati dnevno, dok naprimer 26 odsto Amerikanaca to redovno čini.

(Kurir.rs/Express.hr/Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja