PAD BERLINSKOG ZIDA: Dve Nemačke su i danas podeljene
Foto: Profimedia

UOČI JUBILEJA

PAD BERLINSKOG ZIDA: Dve Nemačke su i danas podeljene

Planeta -

Nemci na istoku i zapadu još uvek različito glasaju, misle i osećaju se

drugačije, a frustracija raste, tvrde tamošnji mediji

BERLIN - Tri decenije posle pada Berlinskog zida, istok i zapad Nemačke i dalje su podeljeni po ekonomskim i društvenim pitanjima, što bi moglo doći do izražaja na predstojećim lokalnim izborima u istočnim pokrajinama, gde se očekuje uspeh ekstremno desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD), piše Radio Slobodna Evropa.

Glasači u saveznim državama na istoku Nemačke - Saksoniji i Brandenburgu mogli bi da nanesu još jedan udarac tradicionalnim nemačkim partijama i da dodatno destabilizuju vladu Angele Merkel, ukazuje agencija Asošijejted pres.

Nekoliko nedelja uoči 30. godišnjice pada Berlinskog zida izbori će, ocenjuje AP, verovatno istaći ekonomska i društvena pitanja koja i dalje dele zemlju posle ujedinjenja 1990. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Danas Nemci na istoku i zapadu ne samo da različito glasaju nego oni misle drugačije i osećaju drugačije, ocenjuju mediji i citiraju profesora sociologije na Univerzitetu Humbolt Štefana Maua, koji kaže da se posle 1989. mislilo da će istočni i zapadni Nemci biti sve sličniji, ali da se ispostavilo da su razlike pustile korenje, uz rast frustracije i nezadovoljstva na istoku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track