MASAKR U JEMENSKOM ZATVORU: Saudijci raketama usmrtili 100 zatvorenika (FOTO,VIDEO)
Foto: EPA

brutalno

MASAKR U JEMENSKOM ZATVORU: Saudijci raketama usmrtili 100 zatvorenika (FOTO,VIDEO)

Planeta -

Najmanje 60 ljudi je poginulo u vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom kada je pogođen pritvorenički logor u jugozapadnoj jemenskoj provinciji Zamar, javili su danas jemenski zvaničnici. Prema saopštenju Crvenog Krsta broj ubijenh se kreće oko 100.

Kako su naveli zvaničnici, vazdušni napadi izvedeni su danas, a meta im je bio univerzitet u gradu Zamaru, koji jemenski Huti pobunjenici koriste kao pritvorenički logor.

Ministarstvo zdravlja pod upravom Hutija saopštilo je da je najmanje 60 zarobljenih boraca vladinih snaga poginulo, a 50 ranjeno.

1 / 4 Foto: EPA

Koalicija predvođena Saudijcima saopštila je da je meta napada bilo skladište dronova i raketa. Oni su dodali da su "preduzete sve mere predostrožnosti za zaštitu civila".

Zvaničnik pobunjenika rekao je da je na desetine boraca vlade bilo pritvoreno u mestu koje je bombardovano.

"U ciljanom pritvoru nalazilo se 170 ratnih zatvorenika, a većina je trebalo da bude deo sporazuma o razmeni", rekao je on. Crveni krst je saopštio da je poslao hitnu medicinsku pomoć i 200 vreća za posmrtne ostatke u Zamar. ranc Rauhenštajn, šef delegacije Crvenog krsta u Jemenu rekao je da se uputio u Zamar.

"Mi smo i ranije posećivali zatvorenike na ovoj lokaciji", rekao je on potvrđujući da je univerzitet korišćen kao pritvor.

Hutiji koriste škole, džamije i kuće kao pritvoreničke logore, u kojima drže političke protivnike kako bi ih kasnije koristili u razmeni sa suparničkom stranom.

Arapska koalicija predvođena Saudijcima bori se protiv pobunjenika uz podršku međunarodno priznate vlade od 2015. godine.

Do napada je došlo u intenziviranju sukoba dve strane. Protekle nedelje su se na jugu Jemena vodile teške borbe između vladinih snaga i južnih secesionističkih milicija koje su naoružane i finansirane od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kurir.rs/Beta AP

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track