EVO ZAŠTO SU SANKCIJE SEVERNOJ KOREJI NEEFIKASNE: Pjongjang našao jednostavan način da prodaje oružje - preko interneta (VIDEO)
Foto: AP

istraga

EVO ZAŠTO SU SANKCIJE SEVERNOJ KOREJI NEEFIKASNE: Pjongjang našao jednostavan način da prodaje oružje - preko interneta (VIDEO)

Planeta -

Panel stručnjaka iz Ujedinjenih nacija napisao je ove godine da su sankcije protiv Severne Koreje „neefikasne“.

Pjongjang i dalje nabavlja nelegalne pošiljke nafte, prodaje zabranjeni ugalj i krši embargo na oružje.

Sirija, pobunjeni Huti u Jemenu, Libiji i Sudanu su glavni kupci, dodaje se u izveštaju. Prema tim međunarodnim stručnjacima, Severna Koreja je „razvila niz tehnika i složenu mrežu organizacija kojima je omogućila da izbegne sankcije.“

Ono što u izveštaju ne piše je kako to radi Severna Koreja.

Ali Makao Buznis tvrdi da Zokvang Trejding Kompani, severnokorejska kompanija koja najavljuje da će svoje sedište biti u Džuhaiu, navodno prodaje oružje sa diskretne i zamaskirane veb stranice.

Među teškim naoružanjem navedenim na Internetu je i poznati Pongae-5 strateški sistem vazduha-vazduh (poznat i kao KN-06), a koštao 51 milion američkih dolara.

Naravno, prilikom kršenja određenog broja međunarodnih embarga postoji „problem“ sa identifikacijom veb lokacije: ne postoji način da se potvrdi njena autentičnost osim onoga što je tamo napisano.

Međutim, Severna Koreja je Pongae-5 smatrala tajnim samo u 2017. godini, što ukazuje da je internet stranica imala neku vrstu ažuriranja.

Istraga koju je proveo Makao Business takođe otkriva spisak oružja koje je

Zokvang stavio na raspolaganje i tehnike koje Severnokorejci koriste da sakriju informacije kako lokacija ne bi bila otkrivena ili blokirana.

Severna Koreja je osnovala firmu u Makau 1973. ili 1974. godine pod imenom Zokvang Trejding Kompani, podružnica Daesong ekonomske grupe, pri Ministarstvu spoljne trgovine i često je povezivana sa Korejskom radničkom strankom.

Nakon intervencije Ministarstva finansija SAD 2005. godine, koja je optužila banku Makaa da je „pomaže Sdevrnoj Koreji u sumnjivim aktivnostima“, Zokvang je odlučio da svoje aktivnosti prenese u Džuhai.

Kurir.rs/Macau Business

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track