PENJAO SE NA MON BLAN, A BLIZU VRHA OSTAVIO SPRAVU ZA VESLANJE! Britanski marinac izazvao međunarodni skandal, Francuzi poludeli! (FOTO)
Foto: Twitter/Printscreen

ČEKA IH I RAČUN ZA TRANSPORT

PENJAO SE NA MON BLAN, A BLIZU VRHA OSTAVIO SPRAVU ZA VESLANJE! Britanski marinac izazvao međunarodni skandal, Francuzi poludeli! (FOTO)

Planeta -

Marinac Britanske kraljevske ratne mornarice, Metju Dizni, naišao je na veliku osudu javnosti jer je spravu za veslanje ostavio u blizini samog vrha Mon Blana!

Naime, 30. avgusta hteo je da se sa tom sportskom opremom na leđima popne na najviši evropski vrh gde bi simbolično zaveslao u dobrotvorne svrhe. Hteo je da ovim poduhvatom prikupi novac za vojne veterane, ali nije to baš dobro promislio.

Hteo je da se popne na 4.810 metara visine, ali su vremenski uslovi bili veoma nepovoljni.

Nakon što je stigao do 4418 m, vidljivost je pala na 50 metara.

"Razgovarao sam s iskusnijim penjačima pa sam se odlučio da se vratim i ostavim spravu za veslanje u jednom planinskom skloništu za planinare”, rekao je.

Do vrha je ipak nastavio bez sprave na leđima, ali pre toga domaćinu skloništa nije najavio svoje planove.

Iako je mislio kako ima dovoljno mesta i da sprava za veslanje neće nikome smetati, njegovi nepormišljeni potezi su umalo doveli do međunarodnog skandala.

Predsednik opštinea San-Žerve Le Bana, Žan-Mark Peile, izjavio je kako je to nedopustivo i najavio da će račun za premeštanje ostavljene opreme poslati britanskoj ambasadi, a radi se o sumi od 1800 evra, jer će i helikopter morati da bude angažovan.

foto: AP

"Ako Britanci žele da napuste Evropu, prvo moraju da podmire svoje dugove", izjavio je.

U junu su dva švajcarska planinara sletela malim avionom istočno od vrha, a zatim se dalje uputili peške.

“Ljudima svašta pada na pamet”, rekoa je predsednik opštine.

Toliko je bio ljut da je pozvao i francuskog predsednika Emanuela Makrona da preduzme nešto zbog ljudi koji "zlostavljaju" planinu.

Smatra da treba da se usvoji zakon kojim bi se strogo kažnjavali oni koji krše zakone i kako bi se vratio mir Mon Blanu.

Sa druge strane, Dizni kaže kako je planirao da vrati po spravu za veslanje, ali da je čekao lepše vreme.

Mon Blan godišnje poseti oko 25.000 planinara.

Kurir.rs/BBC Foto: Twitter/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track