Episkopi otrovani arsenikom u Ukrajini

VIA

Episkopi otrovani arsenikom u Ukrajini

Planeta -
Lekar bolnice u Kijevu je izjavio da je Lebed u bolnicu došao u teškom stanju i da je u njegovoj krvi pronađen arsenik

BEOGRAD - Nekoliko episkopa otrovano je poslednjih nedelja u Ukrajini, a među njima je i pretendent za poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, arhiepiskop Pavel Lebed, saopštila je danas beogradska Verska informativna agencija (VIA).

Lekar bolnice u Kijevu je izjavio da je Lebed u bolnicu došao u teškom stanju i da je u njegovoj krvi pronađen arsenik.

Mada je odmah bio operisan, Lebed nije imao poverenja u bolnicu u kojoj je bio smešten, zbog čega je prebačen na lečenje u Nemačkoj, gde je konstatovano da je bio otrovan. Lebed se aktivno bavi i politikom i trenutno je poslanik vladajuće Partije regiona, kao i namesnik manastira Kijevo-Pečerska lavra, koji crkvi donosi ogromne prihode.

VIA navodi da je nedavno otrovano nekoliko episkopa Ukrajinske autokefalne crkve i da su u njihovoj krvi takođe pronađeni ostaci arsenika. U Belorusiji je nedavno tokom bogosluženja pozlilo mitropolitu Filaretu, posle čega je smešten u bolnicu gde su se lekari borili za njegov život.

Još nije rajašnjeno šta mu se dogodilo. "Crkveni istoričari beleže da je KGB koristio otrov u obračunu sa Ruskom zagraničnom crkvom koja od boljševičke revolucije deluje u inostranstvu, prvo u Jugoslaviji, potom u Americi, gde joj je i sada sedište. Između ostalih, pod nejasnim okolnostima umro je 1985. njen poglavar, mitropolit Filaret Voznesenjski", navela je VIA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track