ŠOKANTNA ISPOVEST BIVŠEG ROBA! BIO JE ŽRTVA NAJVEĆE BANDE ŠVERCERA LJUDIMA: Obećali su nam posao i dobre plate, a zlostavljali su nas gore nego životinje! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen BBC

strašno

ŠOKANTNA ISPOVEST BIVŠEG ROBA! BIO JE ŽRTVA NAJVEĆE BANDE ŠVERCERA LJUDIMA: Obećali su nam posao i dobre plate, a zlostavljali su nas gore nego životinje! (VIDEO)

Planeta -

Mijecslav je jedan od Poljaka koji je bio žrtva modernog ropstva, namamljen pričom o dobrom poslu i zaradi u Velikog Britaniji.

Ovaj nesrećni čovek ispričao je svoju priču za BBC jer je želeo da objasni da "u 21. veku ljude mogu iskorišćavati za novac, tretirati kao životinje"

Banda koja je "navlačila" Poljake da odu u Veliku Britaniju držala ih je u najgorim uslovima, otimali su im dokumente i novac koji su zarađivali za njih, a onda ih i psihički i fizički ponižavali.

Bandu švercera ljudima vodila je porodica iz Poljske koja živi u Velikoj Britaniji, a s njima su radili još neki prijatelji. Justina Parcevska bila je jedna od ključnih osoba koja je dočekivala ljude koji su krijumčareni iz Poljske, a sve je

organizovao Marek Čovanijek.

U međuvremenu su glavni članovi bande osuđeni na 60 godina zatvora, i to zahvaljujući velikoj istrazi koja je započela još 2015. godine. Istražitelji tvrde da je ova banda do sada najveća koju su razbili i izračunali su da su šverceri ljudima koji su svoje žrtve pretvarali u robove, zaradili najmanje 2 miliona funti.

Neki od njih imaju nekretnine u Poljskoj koje su kupljene novcem od robovlasništva.

Žrtve su sada smeštene u sigurne kuće humanitarne organizacije Salvejšn Armi. Oni su psihički duboko povređeni ljudi, kojima su trebali meseci da progovore o tome šta su proživeli kao robovi.

Aktivisti ističu da je žrtvama najteže da povrate osećaj sigurnosti jer iako su sada na sigurnom i zbrinuti, i dalje su u strahu zbog ropstva kojem su bili izloženi. Boje se i da će im se njihovi bivši robovlasnici osvetiti iako su sada svi u zatvoru.

Jedan od bivših robova ističe da je ipak smogao snage da progovori jer je hteo da svedoči protiv bande švercera ljudima koja je njega i njegove kolege pretvorila u robove, ali i da pokuša da osvesti javnost o ovom problemu kako bi se moderno ropstvo zauvek ukinulo.

Inače, prema izveštaju Evropskog parlamenta od pre nekoliko godina, u Evropskoj uniji bilo je oko milion ljudi u modernom ropstvu. Njih 270.000 pod prisilom je seksualno eksploatisano, a trgovci ljudima rade u "biznisu" od 25 milijardi evra.

(Kurir.rs/Index.hr/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track