EGIPATSKI GRAD MRTVIH KRIJE ŠOKANTNE MUMIJE: Sam pogled na njih ledi krv u žilama! (VIDEO)
Foto: EPA/Mohamed Hossam

neverovatno

EGIPATSKI GRAD MRTVIH KRIJE ŠOKANTNE MUMIJE: Sam pogled na njih ledi krv u žilama! (VIDEO)

Planeta -

Naučnici više od 150 godina istražuju antički "svet mrtvih" u Sakari u Egiptu, a to mesto i dalje je puno misterija.

"Podzemni svet" čine Džoserova piramida, koja se smatra najstarijom na svetu, ali i džinovsko groblje, navodi se u seriji „Egipatsko veliko blago“ britanske televizije „Kanal 5“.

Voditeljka Betani Hjuz nazvala je nalazište "egipatskim gradom mrtvih" i "arheološkom riznicom". Prema njenim rečima, ispod lokacije se nalaze hiljade, možda i milioni mumificiranih tela.

Ona je istakla da je neke nalaze teško objasniti.

"Sve ove mumije su izvanredne, ali su arheolozi otkrili još nešto. Nisu sahranjena samo tela ljudi, već i životinja. U jednoj masovnoj grobnici ima osam miliona mumificiranih pasa, a u drugoj četiri miliona ptica ibis", istakla je ona i dodala da ima i mačaka, majmuna babuna, krokodila, riba i drugih životinja.

Nalazište je otkrio Avgust Marijet 1850. godine kad je primetio glavu sfinge usred pustinjskih dina. Prateći nekoliko podzemnih tunela pronašao je neoštećenu grobnicu napravljenu od čvrstog granita tešku oko 90 tona. Do bizarnog otkrića došao je kad je razbio jedan kovčeg u kojem se nalazio ogromni mumificirani bik.

"Shvatio je da su drevni Egipćani pravili ogromne kovčege i da celokupno nalazište ima podzemno groblje na kojem su sahranjivani veliki, cenjeni bikovi", navela je Betani Hjuz.

Osim za istoričare, ovo mesto je magnet i za turiste. U avgustu ove godine, Ministarstvo antikviteta i Ministarstvo za urbanizam Egipta potpisali su Protokol o očuvanju arheološke i kulturne baštine, koji uključuje i razvijanje stručnih službi na tom arheološkom nalazištu.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track