Sirijski pobunjenici: Nadomak smo pobede!
Foto: REUTERS

Žestoke borbe

Sirijski pobunjenici: Nadomak smo pobede!

Planeta -
Ono što se dešava u Damasku i Alepu i drugim sirijskim gradovima proteklih dana ključan je korak u uspostavljanju nove faze u istoriji naše zemlje, kao i regiona, rekao je portparol tog saveta Džordž Sabra

AMAN - Žestoke borbe u gradovima širom Sirije znak su da se opozicija nalazi "na vratima pobede" i da sirijski režim ide ka svom "neizbežnom kraju", saopštio je danas pobunjenički Sirijski nacionalni savet (SNC).

"Ono što se dešava u Damasku i Alepu i drugim sirijskim gradovima proteklih dana ključan je korak u uspostavljanju nove faze u istoriji naše zemlje, kao i regiona", rekao je portparol tog saveta Džordž Sabra, a preneo AFP.

Sirijski režim ide ka svom "neizbežnom kraju", rekao je Sabra i pozvao sirijski narod da podrži pobunjenike koji čine sve da "pomognu novom rođenju svoje države nakon pada tiranije". Opozicioni aktivisti u Mezehu, predgrađu Damaska, saopštili su danas da su sirijske snage pogubile su najmanje 20 nenaoružanih ljudi zbog sumnje da su pomagali pobunjenicima na tom području.

Tela 20 muškaraca, starosti između 20 i 30 godina, pronađena su u predgrađima al-Iklas, al-Zajat i al-Faruk, Havakir al-Sabarah i al-Basatin, rekli su aktivisti iz Mezeha u telefonskom razgovoru, a prenela agencija Rojters.

Aktivista Bašir al-Keir je rekao da su tela ubijenih prebačena u džamiju al-Mustafa, i da su mnogi imali rane od metaka, od kojih jedan čak 18."Trojici su ruke bile vezane na leđima. Neki su bili u pidžamama. Nekolicini su polomljene noge ili im nedostaju prsti. Drugi su izbodeni noževima", kazao je al-Keir.

Aktivisti su na vebsajt "Jutjub" i društvenu mrežu "Fejsbuk" postavili video snimke i fotografije na kojima se vide tela ubijenih muškaraca na podu džamije, a dvojici su prerezani grkljani.

Sirijske vlasti zabranile su većini nezavisnih medija izveštavanje iz zemlje, čime je otežana potvrda događaja na terenu. Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu saopštila je da je u Siriji od početka pobune u martu prošle godine poginulo najmanje 19.106 ljudi.

Od toga su 13.296 bili civili, među kojima su i pobunjenici, 4.861 vojnici i 949 dezerteri.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track