Najnovije vesti

AMERIKANCI U ŠOKU OD RUSKE BULAVE: Ta raketa je poslednje što ćemo videti! Ona je recept za apsolutno uništenje! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

UBOJITA

AMERIKANCI U ŠOKU OD RUSKE BULAVE: Ta raketa je poslednje što ćemo videti! Ona je recept za apsolutno uništenje! (VIDEO)

Planeta

Raketa "Bulava", koja se nalazi u naoružanju ruske nuklearne podmornice klase "Borej" (RSM-56, prema NATO klasifikaciji), mogla bi da uništi američke gradove.

SAD ne mogu sebi da priušte uspeh tog projekta, piše Logan Ni, autor članka "Ova ruska raketa mogla bi da bude poslednja stvar koju ćete videti", objavljenog u časopisu Moćni smo (We Are The Mighty).

Ti projektili sa nuklearnim bojevim glavama imaju domet veći od 8.000 kilometara, navodi autor.

"To je dovoljno da raketa, koju bi ispalila podmornica sa južne obale Brazila, pogodi bilo koju metu na istočnoj obali SAD. A kada pogodi - ima snažno dejstvo. Procene njene snage variraju, ali veruje se da je naoružana sa šest do 10 bojevih glava za nezavisne mete. A svaka bojeva glava teži od 100 do 150 kilotona", navodi Logan Ni.

U tekstu se navodi da je svaka od bojevih glava sposobna je da uništi grad, a svaka podmornica nosi između 12 i 16 raketa. Te rakete su sposobne i da probiju sistem protivraketne odbrane.

"Ovo je recept za apsolutno uništenje. Svaka podmornica klase ’Borej‘ može da uništi do 72 cilja, koji pojedinačno zauzimaju površinu jednog grada", upozorava autor. Međutim, on dodaje da je "Bulava" precenjena i da u stvarnosti ne funkcioniše onako kako se reklamira.

"Ipak, pošto su rakete uspešno prošle testiranje i mogu da unište čitave regione SAD, to je poslednja stvar za koju bi milioni Amerikanaca želeli da saznaju kako funkcioniše u praksi", zaključuje on.

Ruske vlasti su u više navrata saopštavale da novo oružje Rusije nikome ne preti i da je vojna doktrina te zemlje isključivo odbrambena.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja