Najnovije vesti

RUSI ŠOKIRALI BRITANSKOG GENERALA: Evo kako u Londonu misle da se odbrane od S-400, sve nade polažu u jedan MEHUR (VIDEO)
Foto: Profimedia

bruka

RUSI ŠOKIRALI BRITANSKOG GENERALA: Evo kako u Londonu misle da se odbrane od S-400, sve nade polažu u jedan MEHUR (VIDEO)

Planeta

Pomoćnik za potencijal i borbenu gotovost načelnika Generalštaba britanskog ratnog vazduhoplovstva Džulijan Bol upozorio je na pretnju ruskog raketnog sistema.

Pretnja od ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 "Trijumf", pokretnog obalskog raketnog sistema "Bastion P" i operativno-taktičkog raketnog sistema "Iskander" zahtevaju od Velike Britanije hitnu reakciju, izjavio je Bol.

Bol je na sajmu odbrane Difens & sekjuriti ekvipment internešenel (DSEI) "Egzibišn 2019" saopštio da uslovi koje stvara Rusija dovode u pitanje kapacitete Britanaca u slučaju potrebe da se brzo reaguje na promenljivu situaciju, prenosi Sputnjik.

On je napomenuo da zone ograničavanja pristupa i manevara (A2/AD), koje je Rusija stvorila uz pomoć PRO sistema S-400, raketnog sistema "Bastion N" i "Iskandera", dovesti u pitanje sposobnost Velike Britanije da brzo reaguje na situaciju koja se menja.

A2/AD (ograničenje i zabrana pristupa i manevara) je koncept obuzdavanja protivnika, obično sistemom naoružanja, kao i stvaranjem povećane opasnosti za razmeštanje ili premeštanje njegovih snaga u zaštićeno područje.

Pentagon je u martu 2019. godine tvrdio da Rusija proširuje svoje kapacitete za smanjivanje pristupa i manevara (A2/AD) u oblasti Baltičkog i Crnog mora.

Američki vojni stručnjaci tvrde da je tehnologija A2/AD dizajnirana tako da uskraćuje slobodu kretanja protivnika na bojnom polju. Velike zone zabrane pristupa se u vojnom žargonu zovu mehuri, ili raketni mehuri.

Takozvani mehuri omogućavaju korisniku da odbije bilo kakav pristup vazdušnom prostoru u tim oblastima i znatno ograniči kapacitete protivnika tokom aktivne borbe.

S-400 "Trijumf" je savremeni sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa, predviđen za uništavanje aviona, krstarećih i balističkih raketa, uključujući i one srednjeg dometa, a takođe se može koristiti protiv kopnenih ciljeva. Njegov domet je 400 kilometara i on može da uništava ciljeve na visini do 30 kilometara.

"Bastion" je obalski raketni sistem predviđen za uništavanje brodova različite klase i tipova koji ulaze u sastav desantnih jedinica — konvoja, udarnih grupa brodova i udarnih grupa nosača aviona, kao i pojedinačnih brodova i kopnenih radio-kontrastnih ciljeva u uslovima intenzivne vatrene i elektronske borbe.

"Iskander" je porodica taktičnih raketnih sistema. Glavni zadatak ovih sistema je uništavanje protivvazdušnih i protivraketnih sistema odbrane protivnika, kao i najvažnijih objekata koje oni pokrivaju, u dometu do 500 kilometara.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...